Akkerbouw

Nieuws 1244 x bekeken

Nedato behaalt resultaat van 1,87 miljoen euro

Oud-Beijerland – Aardappelcoöperatie Nedato behaalde in het afgelopen boekjaar een resultaat van 1,87 miljoen euro (voorgaand jaar 1,44 miljoen euro). Het rendement op eigen vermogen is 9,7 procent. "Dat hebben we te danken aan de hoge aardappelprijzen", zegt Nedato-directeur Wim van de Ree.

Naast het nettoresultaat van 1,87 miljoen euro zet Nedato over 2012-2013 een bedrijfsresultaat neer van 2,49 miljoen euro en een netto-omzet van 107 miljoen euro. Omdat er geen toevoeging aan de eigen reserves plaats vindt, krijgen Nedato-telers 167 euro per hectare aardappelen aan dividend uitgekeerd.

De resultaten zijn aanzienlijk hoger dan het voorgaande boekjaar. "Dat komt omdat we volledig afhankelijk zijn van de aardappelprijzen. Ons resultaat fluctueert mee."

Van de Ree is heel tevreden met de cijfers. "Zowel voor de teelt als de verwerking was het een prima jaar. De hoge prijzen werden vooral veroorzaakt door de grote export naar Engeland, als gevolg van het natte najaar in 2012."

Marktprijzen stegen hierdoor tot de hoogste niveaus van de afgelopen decennia, constateert Nedato. Het nieuwe groeiseizoen kwam ook in Zuid-Europa laat op gang door een lang en koud voorjaar. De onzekerheid over de beschikbaarheid nam toe aan het eind van het afleverseizoen. Dat was een aanleiding voor het stijgen van de door Nedato verpakte volumes.

Met onder andere een kwaliteitsplan en samenwerking met ketenpartijen wil Nedato toekomstbestendig blijven. Duurzaamheid en consumentgerichtheid staan hoog op de agenda.

Of registreer je om te kunnen reageren.