Akkerbouw

Nieuws

Verwerking aardappelen in november met veel import

Zoetermeer - De Nederlandse verwerkers hebben in november weer tempo gemaakt. Dat blijkt uit de nieuwe gegevens van het Hoofdproductschap Akkerbouw.

In totaal is een hoeveelheid van 305.000 ton omgezet in voorgebakken en diepgevroren patat en dergelijke. De totale hoeveelheid die in het lopende oogstjaar is verwerkt van juli tot en met november bedraagt 1,535 miljoen ton. Dat is een nieuw record, het ligt 5 procent boven het vijfjarig gemiddelde van vorige seizoenen.

Ondanks een enorm grote oogst in eigen land en telersprijzen die op een bodemniveau staan, hebben de aardappelverwerkers in de afgelopen maanden veel grondstof geïmporteerd. In oktober was het met 157.800 ton ook al bijna de helft, in november is met 143.000 ton import in 47,6 procent van de grondstofbehoefte voorzien. Net als in oktober remt deze import de vraag op de binnenlandse markt, met als gevolg extra druk op de toch al matige prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.