Akkerbouw

Nieuws 15 reacties

Oekraïne verkoopt meer tarwe op wereldmarkt

Kiev – Oekraïne exporteert dit seizoen meer dan 10 miljoen ton tarwe. Dat is ongeveer 1 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De oorzaak is de grote oogst en de daling van de hryvnia, de nationale munt, met 40 procent sinds de ongeregeldheden in het land uitbraken. Dat verwacht het Oekraïense marktbureau UkrAgroConsult.

Oekraïne oogst dit seizoen een record van 58,75 miljoen ton graan. Dat is 1,1 miljoen ton meer dan vorig seizoen.

Het ministerie van landbouw meldt dat Oekraïne vanaf 1 juli tot 8 oktober bijna 9,3 miljoen ton heeft verkocht aan buitenlandse afnemers. Dat is 38 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. De export betreft 5,5 miljoen ton tarwe, 3 miljoen ton gerst en 702.000 ton mais.

Ondanks dat Oekraïne De Krim verloor aan Rusland, heeft het land volgens UkrAgroConsult nog genoeg havens over in de Zwarte Zee om veel te blijven exporteren. In voorgaande jaren werd ongeveer 10 procent van het exportgraan verladen in havens in De Krim.

UkrAgroConsult verwacht dat de graanproductie in Oekraïne volgend jaar afneemt. "De hectareopbrengsten dalen in 2015", zegt directeur Sergei Feofilov in een interview met Agrimoney. "Dat komt door de gestegen prijzen van brandstof, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. De import daarvan is duurder geworden door de koersdaling van de hryvnia. De vraag naar gewasbeschermingsmiddelen is met 10 tot 15 procent gedaald."

Laatste reacties

 • ed12345

  Dat zou voor de boeren daar gunstig moeten zijn ,als de hvrynia daalt, ik verwacht dat de export in US$ wordt afgerekend dus krijgen ze er meer hvrynia's voor.aangezien het doel van de meeste boeren is meer verkopen dan kopen zou het dus in hun voordeel moeten zijnAan de andere kant zal de oekraiene wel verplicht zijn om zoveel mogelijk graan te verkopen Rusland wil roebels zien alvorens de gaskraan weer open te draaien

 • farmerbn

  Ik denk dat de handelaren die dollars krijgen en die niet doorgeven aan de boeren. Net zoals hier.

 • A.B.Vink

  En niemand die zich er over verbaast dat een land in oorlog (waardoor er waarschinlijk stukken graan niet geoogst worden, of verloren zijn gegaan) uberhaupt graan exporteert?

 • abtje

  Oorlog voeren is duur en moet ook betaald worden. De gasrekening betalen ze er in ieder geval niet van, die laten ze voor ons liggen.

 • flyinghollander

  abtje, kan je nog meer onzin uit kramen?

 • flyinghollander

  AB Vink, land is groot hoor.1500 km hemelsbreed. Ik zit zelf nog steeds 850 km van het Oosten waar het gezeik is.
  Groeiseizoen was niet slecht, nadeel is hvrina dus import producten duur.

 • ed12345

  Flyinghollander ,blij iets van je te lezen.Als je tijd hebt zou het super intressant zijn als je iets kon schrijven .Ik weet niet of je het weet onze Kazakse vriend Agropak is vorige maand overleden
  Groeten Ed

 • flyinghollander

  ED daar schrik ik van, mail je wel even.

 • abtje

  flying hollander, lang niet zo veel als jij.

 • christof conings

  Ach Flyinghollander het grootste lawaai zit in Nederland en komt niet verder dan de kerktoren maar weten alles af wat er in een ander land gebeurd . Waar zit je trouwens , ik in Volyn

 • flyinghollander

  abtje verder de wereld in het echt zien dan het internet lukt je niet. mafklapper

 • abtje

  Dat is nu net het verschil tussen ons, een normaal mens met fatsoen zou vertellen wat er fout is aan de mening van een ander. Jij kan alleen maar
  onbeschoft tekeer gaan.

 • flyinghollander

  blij dat je zo wijs bent zucht

 • Fermer

  Groot gelijk, @abtje, die fascisten die momenteel in de Oekraine aan de macht zijn doen wat ze willen en laten ons voor de kosten en de rotzooi opdraaien. Dat hier enkelen dat niet willen zien is hun probleem, bijt niet in de hand die je voedt zal ook voor hen gelden.

 • flyinghollander

  Emmerei waarzittend die facisten? Weet je uberhaupt de betekenis van fascist wel? Ik heb geen hand die me hier voedt, maar je bent nog nooit hier geweest dat is wel zeker!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.