Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Warm weer geeft tarwe voorsprong

Dronten – De ontwikkeling van gewassen te velde, vooral tarwe, loopt voor door het relatief warme weer. "Vroeg gezaaide percelen staan erbij alsof het half maart is", zegt Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant.

"Het loopt voor, maar daar zijn geen conclusies aan te verbinden. Als het ineens heel hard gaat vriezen kan het tot problemen leiden, maar zover is het nog niet. Als het geleidelijk kouder wordt, gaat de plant gewoon stilstaan."

Wel vind Hooijman dat akkerbouwers rekening moeten houden met de mineralisatie die in de grond plaatsvindt door het bovengemiddeld warme weer. "Wie een stikstofmonster moet steken kan dat maar beter snel doen om een representatief monster te krijgen. Als het hard gaat regenen, spoelen de mineralen weg, dat zou jammer zijn."

Naast tarwe staan ook bloembollen in de volle grond. Deze wortelen goed met dit weer. "Tulpen mogen vanaf 15 januari stikstof hebben. Dat is iets om over na te denken. Voor vorstschade ben ik niet zo bang."

In alle gewassen is het oppassen geblazen met onkruiden, waarschuwt Hooijman, want die groeien ook.

De weersverwachtingen voor volgende week zijn onzeker, maar de weerstations zijn het er wel over eens dat het minder zacht wordt. De temperaturen gaan waarschijnlijk naar normale waardes voor de tijd van het jaar. Iets minder kans is er op een weertype waarbij het gaat sneeuwen en vriezen, maar helemaal van de lucht is dat niet.

Laatste reacties

  • agratax2

    Ik snap niet waarom ik nu een representatief N monster kan trekken als bij hevifge regen er uitspoeling plaats vindt. Uitspoeling betekent toch dat de N die ik nu meet dan met het water verdwijnt naar diepere lagen of via de drains in de sloot. In dat geval is mijn huidige monster niet meer dan een -rijk reken model- waarbij het resultaat gunstiger is dan de werkelijkheid. Of zie ik het verkeerd en is er nog net zoveel N na de regen als voor de regen, dan maakt het tijdstip van bemonsteren dus niet uit.

  • agro1

    ach, de vooorlichting!!! oh pardon, de DLV! politiek correcte adviezen. relevantie van dit bureautje is in het beste geval nog marginaal. ciolos boppe!!

Of registreer je om te kunnen reageren.