Akkerbouw

Nieuws 1309 x bekeken

Aardappelafzetvereniging Flevopool introduceert Variopool

Lelystad - Aardappelafzetvereniging Flevopool introduceert voor seizoen 2014 een nieuwe poolvorm, de Variopool. In de Variopool maakt de teler zelf de keuze met hoeveel procent voorverkoop hij wil deelnemen in de pool. Die keuze heeft een reikwijdte tussen 0 en 40 procent. Hiermee bepaalt de teler zelf hoeveel prijsrisico hij wenst te lopen met zijn aardappelen.

Tot en met dit seizoen bood Flevopool alleen een conventioneel poolsysteem met voorverkoop aan. Deze poolvorm vervalt.

Reden dat Flevopool de nieuwe poolvorm introduceert is dat onder telers de behoefte groeit naar flexibiliteit in de vermarkting van aardappelen. De ene ondernemer kan of wil nou eenmaal meer risico's dragen dan de ander. Pools met alleen met of zonder voorverkoop vinden veel telers tegenwoordig ook te zwart/wit qua keus, stelt Flevopoolvoorzitter Jan Dirk Tonkes.

Het percentage voorverkoop gaat aan de hand van hectares, niet aan aardappelvolumes. Stel, een teler teelt 10 hectare aardappelen dan kan hij bij inschrijven aangeven of hij nul of maximaal vier hectare van die 10 hectare in de voorverkoop wil doen. Of de gemiddelde hectareopbrengst dan 50 0f 60 ton per hectare is, maakt niet uit. Dat wordt achteraf naar rato verrekend.

De nieuwe poolvorm van Flevopool is volgens Tonkes ook voor vrije telers een alternatief. De Variopool als verkoopinstrument geeft de vrije teler risicoafdekking en zekerheid naar keuze. Iedere individuele bedrijfsvoering past namelijk in de Variopool. Het voordeel van het aangepaste verkoopsysteem is dat risico's in betalen, prijsvolatiliteit en afzet worden afgevlakt, terwijl hij wel de zekerheid heeft van afname van zijn aardappelen. Bij een eventueel tegenvallende oogst wordt de teler niet gehouden aan het leveren van tonnen aardappelen. Dit maakt de Variopool tot een verkoopsysteem dat opbrengst- en betaalrisico's aanzienlijk verkleint.

Of registreer je om te kunnen reageren.