Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Peen nog laat gezaaid

Het wisselvallige weer heeft met name in het Zuidwesten de akkerbouwers behoorlijk parten gespeeld. Voorjaarswerkzaamheden moesten uitgesteld worden. Loonbedrijf Dekker-Haartsen in Biervliet (Zld.) zaaide begin juni de laatste peen.

Niet alleen het weer speelde Dekker parten, hij wilde ook een praktijkproef doen met een nieuw zaaisysteem. Dit was echter aan het begin van het seizoen nog niet bedrijfsklaar. In een praktijkproef kijkt hij of 2 zaaisystemen, door Kramer Bant ontwikkeld voor een Gaspardo zaaimachine, aan zijn criteria voldoen.

Daniel Dekker van loonbedrijf Dekker-Haartsen uit het Zeeuwse Biervliet zaait op een perceel zandgrond net over de grens bij Huijbergen de laatste hectares peen van dit seizoen. - Foto's: Anton Dingemanse

De machine waarmee nu wordt gezaaid zaait breedwerpig binnen een bepaalde bandbreedte op de rug. Hier een zaai-element tijdens het zaaien.

Het interieur van de zaaikouter. De zaadjes vallen en ketsen op 7 in driehoek geplaatste pennen. Hierdoor wordt het zaad verdeeld en valt in het zijdelings afgeschermde bandspoor.

Een indruk van de verdeling van het zaad. Deze foto is gemaakt aan het eind van de rij wanneer de machine uit de rug komt.

Ondanks de fijnheid van het zaad wordt 2,5 centimeter diep gezaaid in deze zandgrond. De grond is nog vochtig en er wordt nog steeds neerslag verwacht zodat de opkomst wel gegarandeerd lijkt.

De peen die hier wordt gezaaid is snackpeen van het ras Imperator. Dit is een late, vrij dunne en lange peensoort. Met dit breedwerpig zaaisysteem binnen een bepaalde bandbreedte zaait Dekker 3 miljoen zaadjes per hectare. Voor gewone peen ligt het aantal ergens tussen 1,5 en 2 miljoen zaadjes per hectare.

De gewone peen zaaide Dekker voor een deel met een andere variant van Kramer. De zaaischijf laat al zien dat het hier om een triplosysteem gaat. De zaadjes voor elk afzonderlijk spoor vallen vanaf de zaaischijf in 3 aparte zaaibuisjes, linksonder.

Vanuit de zaaibuisjes komen de zaadjes in de 3 zaaikoutertjes onderaan de hoofdkouter. Elk zaaispoortje wordt afzonderlijk aangedrukt.

Terwijl een medewerker het zaaiwerk voor zijn rekening neemt freest Dekker de ruggen met afgevlakte aardappelruggenfrees om bovenop de rug voldoende ruimte te hebben om peen te zaaien.

Tot nog toe is Dekker over beide zaaisystemen wel tevreden. Maar zijn voorkeur gaat uit naar een machine waar beide systemen uitwisselbaar zijn.

Beheer
WP Admin