Akkerbouw

Foto & video 10 reacties

Plasdras grasland voor weidevogels

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) was maandag op bezoek bij melkveehouder Kees van Valkengoed in Bunschoten-Spakenburg. Van Valkengoed is vice-voorzitter van de Vereniging Ark & Eemland die zich inzet voor de weidevogels.

Foto

 • <p>Bij de koffie kreeg staatssecretaris Sharon Dijksma een deel van een Spakenburgs hart aangeboden, een streekproduct, dat was voorzien van een afbeelding van een grutto in een plasdras-perceel (half ondergelopen). Links op de foto: gebiedscoördinator Wilhelm Bos van de Vereniging Ark & Eemland.</p>

  Bij de koffie kreeg staatssecretaris Sharon Dijksma een deel van een Spakenburgs hart aangeboden, een streekproduct, dat was voorzien van een afbeelding van een grutto in een plasdras-perceel (half ondergelopen). Links op de foto: gebiedscoördinator Wilhelm Bos van de Vereniging Ark & Eemland.

  Foto: Ton Kastermans
 • <p>Kees van Valkengoed leidde de staatssecretaris rond op zijn bedrijf. Van Valkengoed heeft een melkveebedrijf met ongeveer 90 melkkoeien en 50 hectare grond, waarvan het overgrote deel aan huis. Hij is in 1995 op deze plek gekomen na ruilverkaveling.</p>

  Kees van Valkengoed leidde de staatssecretaris rond op zijn bedrijf. Van Valkengoed heeft een melkveebedrijf met ongeveer 90 melkkoeien en 50 hectare grond, waarvan het overgrote deel aan huis. Hij is in 1995 op deze plek gekomen na ruilverkaveling.

  Foto: Ton Kastermans
 • <p>Achter de kuilplaten heeft Van Valkengoed ruigtes gecreëerd, waar onder andere 30.000 jaar oud kienhout ligt (voorgrond). Het kienhout is bij de herinrichting van het gebied boven water gekomen. Het gaat om houtresten van moerasbos, dat volgens deskundigen wel 30.000 jaar oud kan zijn.  Van Valkengoed boert op oude veegrond met een kleilaag (klei op veen).</p>

  Achter de kuilplaten heeft Van Valkengoed ruigtes gecreëerd, waar onder andere 30.000 jaar oud kienhout ligt (voorgrond). Het kienhout is bij de herinrichting van het gebied boven water gekomen. Het gaat om houtresten van moerasbos, dat volgens deskundigen wel 30.000 jaar oud kan zijn.  Van Valkengoed boert op oude veegrond met een kleilaag (klei op veen).

  Foto: Ton Kastermans
 • <p>Een van de percelen heeft Van Valkengoed vernat, om het aantrekkelijk te maken voor de weidevogels. Grutto's en kieviten maken daarvan gebruik.  Het water op het land wordt opgepompt vanuit belendende sloten.  Van Valkengoed heeft zich verplicht de weidevogels een periode ongestoord hun gang te laten gaan in het kader van het agrarisch natuurbeheer.</p>

  Een van de percelen heeft Van Valkengoed vernat, om het aantrekkelijk te maken voor de weidevogels. Grutto's en kieviten maken daarvan gebruik.  Het water op het land wordt opgepompt vanuit belendende sloten.  Van Valkengoed heeft zich verplicht de weidevogels een periode ongestoord hun gang te laten gaan in het kader van het agrarisch natuurbeheer.

  Foto: Ton Kastermans
 • <p>Staatssecretaris Sharon Dijksma bekeek het plasdras-grasland van Van Valkengoed. De animo van boeren in de omgeving om aan agrarisch natuurbeheer deel te nemen is afgenomen als gevolg van de veranderde systematiek. Vroeger sloten ondernemers individuele contracten af, nu wordt dat via collectieven zoals de Vereniging Ark & Eemland geregeld.</p>

  Staatssecretaris Sharon Dijksma bekeek het plasdras-grasland van Van Valkengoed. De animo van boeren in de omgeving om aan agrarisch natuurbeheer deel te nemen is afgenomen als gevolg van de veranderde systematiek. Vroeger sloten ondernemers individuele contracten af, nu wordt dat via collectieven zoals de Vereniging Ark & Eemland geregeld.

  Foto: Ton Kastermans

Laatste reacties

 • alco1

  Zijn daar in de buurt ook kraaien, vossen, ooievaars e.d.

 • Frans-Jan

  Vast wel, reden te meer om extra je best te doen voor het behoud van de weidevogels!

 • alco1

  Frans Jan. Extra je best doen voor voer voor de predatoren?
  Maar goed je weet het dus ook niet of daar predatoren zijn.

 • DJ-D

  Uit eigen onderzoek weet ik dat het belangrijk is dat er voedsel is en geen predatoren. Door het steeds strengere mestbeleid gaat het bodemleven achteruit en dus het voedselaanbod en laten we het maar niet hebben over het enorme aantal predatoren dat ieder jaar weer groter wordt. Geef ze dit jaar weer weinig kans. Maar goed uit ander onderzoek volgens de vogelbescherming is gewoon de boer de boosdoener van de achteruitgang en daar is weinig tegen in te brengen, want zij hebben geld en macht van de loterijen.

 • Jaap39

  Misschien is het een idee subsidie op predatoren te gaan verlenen, hebben de natuurorganisaties een veilige en zekere toekomst......

 • daantje

  zijn de kuilplaten wel kkm waardig ?

 • PetervanKempen


  Denk  niet dat het kado aan Dijksma aansluit bij een verstandig leefpatroon.

  Als mensen dat al niet goed doen,  hoe willen zij dat dan voor weidevogels regelen? Uit de beperkingen in zg predatie protocollen die wij via invloed van SBB en anti jacht groeperingen hier in Friesland hebben blijkt wel dat die geitewollensokken er niets van begrijpen. Dijksma staat bekend als anti jacht en goedkeurster van allerlei beperkende maatregelen tov predatie beheer. Gaat em niet worden dus, alle subsidies en plas dras ten spijt, te sterft er daar van de roofvogels, wezels, hermelijknen, vossen verwilderde katten, reigers en zeekobben dus weinig kans voor die grutto's, helaas............................

 • landboer


  Maakt niet uit, plasdras levert 2500 per ha op volgend jaar!

 • koestal

  iedereen natte voeten,behalve Dijksma

 • koestal

  van nat gras krijgen we zuur kuilvoer met boterzuurproblemen en dan weer gatenkaas

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.