Akkerbouw

Foto & video 28 reacties

Ropa zet hoog in met aardappelrooier Keiler II

Ropa is nog geen speler in de aardappelwereld maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Boerderij zag in november de Keiler II aan het werk in een perceel aardappelen in de omgeving van Mönchengladbach (D). Op een mooi bewerkbare grond, beetje löss-achtig, maar wel nat genoeg om de rooier maximaal op de proef te stellen.

Foto

 • Ropa raakte in september 2012 betrokken bij de aardappelteelt door de overname van WM Kartoffeltechnik. Het concept van de rooiers van WM Kartoffeltechnik dat weer uit de erfenis van het vroegere Wühlmaus was overgebleven is nog wel in de Keiler II terug te vinden maar in grote lijnen komt het concept overeen met wat we kennen van tweerijïge verstekrooiers met bunker bij andere leveranciers.

  Ropa raakte in september 2012 betrokken bij de aardappelteelt door de overname van WM Kartoffeltechnik. Het concept van de rooiers van WM Kartoffeltechnik dat weer uit de erfenis van het vroegere Wühlmaus was overgebleven is nog wel in de Keiler II terug te vinden maar in grote lijnen komt het concept overeen met wat we kennen van tweerijïge verstekrooiers met bunker bij andere leveranciers.

  Foto: Martin Smits
 • De rooier heeft twee zeefkettingen. Over de tweede zeefketting draait een doorvalband om het (ongeklapte) loof te scheiden. Dan gaan de aardappelen over vier vlak liggende egelbanden via een leestafel naar de bunker.

  De rooier heeft twee zeefkettingen. Over de tweede zeefketting draait een doorvalband om het (ongeklapte) loof te scheiden. Dan gaan de aardappelen over vier vlak liggende egelbanden via een leestafel naar de bunker.

  Foto: Martin Smits
 • Boven de laatste egelband draait een vierrijïge vingerkam om kluiten en stenen te scheiden.

  Boven de laatste egelband draait een vierrijïge vingerkam om kluiten en stenen te scheiden.

  Foto: Martin Smits
 • De leestafel is 110 cm breed. De Fontanas kwamen mooi in de bunker. Het lijkt alsof de grond zich blijkbaar makkelijk liet zeven, maar toch was dat maar net op de rand van wat een aardappelrooier nog aankan.

  De leestafel is 110 cm breed. De Fontanas kwamen mooi in de bunker. Het lijkt alsof de grond zich blijkbaar makkelijk liet zeven, maar toch was dat maar net op de rand van wat een aardappelrooier nog aankan.

  Foto: Martin Smits
 • De grondafvoerbandjes spuwen flink wat grond. De grond wil wel scheiden maar het is niet moeilijk om tot ver in de machine nog grond op de matten te houden.

  De grondafvoerbandjes spuwen flink wat grond. De grond wil wel scheiden maar het is niet moeilijk om tot ver in de machine nog grond op de matten te houden.

  Foto: Martin Smits
 • De teler, waar de Ropa zijn laatste aardappelen van het seizoen rooit, rijdt zelf met een Grimme SE150-60. Die presteert vergelijkbaar met de Ropa. Rijden gaat goed maar het moet niet al te hard gaan. Ook bij de Grimme spuwen de afvoerbandjes flink wat grond en bepalen die de maximaal toelaatbare rijsnelheid. Naar schatting 3 tot 4 kilometer per uur. Te voet bijhouden is geen probleem.

  De teler, waar de Ropa zijn laatste aardappelen van het seizoen rooit, rijdt zelf met een Grimme SE150-60. Die presteert vergelijkbaar met de Ropa. Rijden gaat goed maar het moet niet al te hard gaan. Ook bij de Grimme spuwen de afvoerbandjes flink wat grond en bepalen die de maximaal toelaatbare rijsnelheid. Naar schatting 3 tot 4 kilometer per uur. Te voet bijhouden is geen probleem.

  Foto: Martin Smits
 • Aan de banden van de rooier te zien en hoe het land achterblijft, lijkt het mooie grond om te rooien, maar toch wil het wel plakken. Een hele middag rooien zonder een keer flink schoon te steken zit er daarom ook niet in.

  Aan de banden van de rooier te zien en hoe het land achterblijft, lijkt het mooie grond om te rooien, maar toch wil het wel plakken. Een hele middag rooien zonder een keer flink schoon te steken zit er daarom ook niet in.

  Foto: Martin Smits
 • Dit geeft een wat reëler beeld van hoe de grond in de rug werkelijk was. De rooier kan worden uitgerust met 850/45R30,5 Trelleborg banden. De banden blijven mooi van de rug vandaan, maar dat is ook een kwestie van de middenstand van de wielbesturing een graad meer of minder opzij sturen.

  Dit geeft een wat reëler beeld van hoe de grond in de rug werkelijk was. De rooier kan worden uitgerust met 850/45R30,5 Trelleborg banden. De banden blijven mooi van de rug vandaan, maar dat is ook een kwestie van de middenstand van de wielbesturing een graad meer of minder opzij sturen.

  Foto: Martin Smits
 • Het is met 11,5 ton leeg gewicht en een bunkerinhoud van 8 ton een zware machine. Dat moet op brede banden en voor de stabiliteit schuift de achteras uit naar 3,50 meter buitenwerks gemeten. In transport schuift de as in naar 3,00 m buitenwerks. Dat is in transport ook de grootste breedte van de machine. De machine heeft een automatische hydraulische vlakstelling.

  Het is met 11,5 ton leeg gewicht en een bunkerinhoud van 8 ton een zware machine. Dat moet op brede banden en voor de stabiliteit schuift de achteras uit naar 3,50 meter buitenwerks gemeten. In transport schuift de as in naar 3,00 m buitenwerks. Dat is in transport ook de grootste breedte van de machine. De machine heeft een automatische hydraulische vlakstelling.

  Foto: Martin Smits
 • De rooier is volledig hydraulisch aangedreven. Met de aftakas worden vier plunjerpompen en twee tandwielpompen aangedreven.

  De rooier is volledig hydraulisch aangedreven. Met de aftakas worden vier plunjerpompen en twee tandwielpompen aangedreven.

  Foto: Martin Smits
 • Door Canbus-besturing is alles ook heel mooi elektronisch te regelen. Snelheden van de matten en de afstelling van de keerrollen kun je ook boven op de machine bijstellen. Een verandering voor volgend jaar is dat de draaiknoppen worden vervangen door drukknoppen. Bij nader inzien werkt dat handiger weten ze inmiddels bij Ropa.

  Door Canbus-besturing is alles ook heel mooi elektronisch te regelen. Snelheden van de matten en de afstelling van de keerrollen kun je ook boven op de machine bijstellen. Een verandering voor volgend jaar is dat de draaiknoppen worden vervangen door drukknoppen. Bij nader inzien werkt dat handiger weten ze inmiddels bij Ropa.

  Foto: Martin Smits
 • De transportbandjes voor de zeefgrond worden nog wat verlengd en wellicht dat de hydrauliektank nog wordt verplaatst. Zeker in de nattigheid kom je er achter waar zich grond gaat ophopen.

  De transportbandjes voor de zeefgrond worden nog wat verlengd en wellicht dat de hydrauliektank nog wordt verplaatst. Zeker in de nattigheid kom je er achter waar zich grond gaat ophopen.

  Foto: Martin Smits
 • Een wijziging die al is uitgeprobeerd is de montage van de diabolo’s. Rechts nog de oude constructie die makkelijk wil stropen. Links de nieuwe constructie met meer ruimte. Dat loopt probleemloos.

  Een wijziging die al is uitgeprobeerd is de montage van de diabolo’s. Rechts nog de oude constructie die makkelijk wil stropen. Links de nieuwe constructie met meer ruimte. Dat loopt probleemloos.

  Foto: Martin Smits
 • De diabolo kan pendelen. Een opnemer gebruikt dat signaal voor het aansturen van de disselbesturing. Daarnaast is ook het instellen van de rooidiepte elektrisch aangestuurd en wordt ook de drukontlasting van de diabolo’s elektrisch geregeld.

  De diabolo kan pendelen. Een opnemer gebruikt dat signaal voor het aansturen van de disselbesturing. Daarnaast is ook het instellen van de rooidiepte elektrisch aangestuurd en wordt ook de drukontlasting van de diabolo’s elektrisch geregeld.

  Foto: Martin Smits
 • We zijn in Duitsland, dus dat betekent lossen op vierwielige wagens en een trekker met een voorlader ervoor.

  We zijn in Duitsland, dus dat betekent lossen op vierwielige wagens en een trekker met een voorlader ervoor.

  Foto: Martin Smits
 • Bunkeren aan de rand van de akker. De bunker kan op maximaal 4,10 meter hoogte lossen. Het laatste deel van de bunker kan knikken om de valhoogte te beperken.

  Bunkeren aan de rand van de akker. De bunker kan op maximaal 4,10 meter hoogte lossen. Het laatste deel van de bunker kan knikken om de valhoogte te beperken.

  Foto: Martin Smits
 • De bunkerbodem bestaat uit zeildoek over de meenemers. Achterin de rubberen flap die met het vullen meeschuift om de bunker goed vierkant vol te krijgen.

  De bunkerbodem bestaat uit zeildoek over de meenemers. Achterin de rubberen flap die met het vullen meeschuift om de bunker goed vierkant vol te krijgen.

  Foto: Martin Smits
 • De Keiler II is een robuust gebouwde machine. Vergeleken met de Grimme SE150-60 gedraagt de bunker zich opvallend stabieler wanneer de machine met gevulde bunker naar de rand van het perceel rijdt.

  De Keiler II is een robuust gebouwde machine. Vergeleken met de Grimme SE150-60 gedraagt de bunker zich opvallend stabieler wanneer de machine met gevulde bunker naar de rand van het perceel rijdt.

  Foto: Martin Smits
 • Bedienen gebeurt naar keuze met een universele terminal van Müller of een CCI 200-terminal. De machine is uitgerust met meerdere camera’s. Nadeel van een bunkerrooier blijft dat je er als chauffeur maar beperkt zicht op hebt.

  Bedienen gebeurt naar keuze met een universele terminal van Müller of een CCI 200-terminal. De machine is uitgerust met meerdere camera’s. Nadeel van een bunkerrooier blijft dat je er als chauffeur maar beperkt zicht op hebt.

  Foto: Martin Smits
 • Moderne tijden. Hoewel de rooier op zich niet ongewoon gecompliceerd is, is die wel voorzien van bijna alles wat elektrisch en hydraulisch regelbaar is. De Deutz 6190 TTV die voor de rooier staat, is zelf ook voorzien van twee beeldschermen en dat resulteert in een cabine die veel begint te lijken op een controlekamer in een chemische fabriek.

  Moderne tijden. Hoewel de rooier op zich niet ongewoon gecompliceerd is, is die wel voorzien van bijna alles wat elektrisch en hydraulisch regelbaar is. De Deutz 6190 TTV die voor de rooier staat, is zelf ook voorzien van twee beeldschermen en dat resulteert in een cabine die veel begint te lijken op een controlekamer in een chemische fabriek.

  Foto: Martin Smits
 • Ook in het donker gaat het rooien vlijtig verder. Aan de Keiler II valt nog het een en ander te verbeteren maar ze zijn bij Ropa vastbesloten om in aardappelen een rol van betekenis te gaan spelen.

  Ook in het donker gaat het rooien vlijtig verder. Aan de Keiler II valt nog het een en ander te verbeteren maar ze zijn bij Ropa vastbesloten om in aardappelen een rol van betekenis te gaan spelen.

  Foto: Martin Smits
 • Met de Keiler II zet Ropa in op het hoogste segment in tweerijïge bunkerrooiers. Met een prijsindicatie van €180.000 zit de Keiler II ook hoog in de boom. De rechtstreekse concurrenten zijn de Grimme SE150-60 (of 170-60) of de AVR Spirit 9200. AVR noteert een prijs vanaf €146.600, Grimme noteert voor de SE 150-60 €140.000. Voor een (eenvoudiger uitgevoerde) SE260 €110.000. Dewulf geeft een indicatie tussen €145.000 en €150.000 voor een R2060.

  Met de Keiler II zet Ropa in op het hoogste segment in tweerijïge bunkerrooiers. Met een prijsindicatie van €180.000 zit de Keiler II ook hoog in de boom. De rechtstreekse concurrenten zijn de Grimme SE150-60 (of 170-60) of de AVR Spirit 9200. AVR noteert een prijs vanaf €146.600, Grimme noteert voor de SE 150-60 €140.000. Voor een (eenvoudiger uitgevoerde) SE260 €110.000. Dewulf geeft een indicatie tussen €145.000 en €150.000 voor een R2060.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Hoe hebben we het 'vroeger' toch altijd klaargespeeld met een Grimme HL750 ?

 • Mels

  Of met de Krakei zelfrijders? Lijkt wel 100 jaar terug dat we daarmee rooiden.

 • Jan-Zonderland

  @Mels, of Amac D1 of D2. Deze Ropa mag best wel goed rooien (kost een paar centen) maar al die electronica daar ben ik toch huiverig voor. En met een leeg gewicht van 11,5 ton moeten we maar nooit meer klagen over het hoge gewicht van bietenrooiers.

 • wbrooymans

  Gewoon een machine bouwen waar je zelf nog steeds iets makkelijk aan kan maken. Bij grimme is niets universeel en de halve rooier moet los om bij een simpel lager te komen. Dewulf heeft dat beter voor elkaar Hopelijk ropa ook. Kwa electronica ontkom je er niet meer aan, direct aanpassen aan omstandigheden verstellen in de cabine automatisering. Zit het er niet op dan loop je achter.

  En die prijs is zeker full option uitvoering en bij de anderen de kale machine.

 • Mels

  De Krakei had dat in,ik denk, halverwege de jaren 70 al. Ging het mooier dan de mat zachter ipv de vario van de 150000 euro trekker een tikje sneller. Later,helaas was het een Ford, bouwden ze er trekkers met dualpower op. Als het echt minder ging kon je 25%langzamer. Zelf gerooid met een Reekie set erop en onder normale omstandigheden was er niet veel op aan te merken. Ja als het echt beroerd gaat wil je een egelband en rupsen en dit en zus en zo. Als ik nu moest kiezen werd het een De Wulf idd. Wel een zelfrijder. Kun je nog gewoon aan sleutelen. Grimme kun je idd nergens bij en geen onderdeel is universeel.

 • maxisprint

  geef mij maar AVR

 • stickie

  Of gewoon een oude Sterbo rooien er nog genoeg van bij ons in de buurt.

 • mafex

  als ik terug met naar de STERBO rooier, dan bel ik liever de loonwerker

  watt zijn trouwens de tarieven van het aardappelrooien?

 • abtje

  @Mafex Bel de loonwerker en je weet het...

 • kirovets8

  Als mafex de prijzen van loonwerk hoort doet hij de snelle 1 rijige sterbo weer achter de trekker.

 • mafex

  weet nog goed dat de sterbo de deur uit ging, toen kwam er een DL1500. wist niet wat me overkwam , kon toen de heledag in de cabine blijven, ,hoefde niet meer hier en daar loof wegtrekken, was een hele verbetering

 • Mels

  Daar heb je gelijk in @mafex,conclusie van de reacties is,denk ik,dat de huidige generatie rooiers wel heel goed werk leveren maar dat ze te duur,groot en zwaar worden. Afgezet tegen wat de meeste moeten rooien kan ik me daar heel goed in vinden. Gemiste kans voor de fabriekanten?? Ik denk het wel. Bouw een goed werkende simpele rooier met zo min mogelijk electronica en al helemaal geen poespas al is de mrkt in NL natuurlijk maar klein. Als door alle poespas de capaciteit en kwaliteit nou met een factor 2 omhoog ging zou dat nog niet zo gek zijn maar ik reed met de Krakei onder normale omstandigheden niet veel langzamer dan de veel nieuwere machines. Ik bedoel maar....

 • jan10

  Raar he! we hebben allemaal onze simpele rooier weggedaan voor een modernere en met meer automatiek (electronica).
  Er zijn nog zat prima Amac AXL2 machines te koop of wat oudere zelfrijders van prima kwaliteit die je op iedere hoek van de straat kan laten repareren of onderdelen kan halen die je er zelf makkelijk aan kan sleutelen. Nieuw matje, rolletje e.d. en rooien maar voor weinig geld!
  Het is dus gebleken dat we dat niet meer willen want wat zal de buurman daar wel niet van zeggen!!

 • Jan-Zonderland

  @Mels, die simpele rooiers werden wel gebouwd in Nederland: Amac, en in mindere mate jouw favoriete Krakei. Beide fabrikanten zijn er niet meer. Waarom ? Niet omdat het geen goeie machines waren maar was de markt te klein of ging men niet met de (electronica) tijd mee, zeg het maar. Verder was het wel zo dat een Amac overal goed voor was behajve waar hij voor gemaakt was: aardappels rooien. Grootste probleem bij Amac was altijd de loofscheiding. Wij hadden destijds 6 zelfrijdende Amacs, rooiden er vanalles mee behalve aardappels. 1000 uur per jaar per machine! Super machines, eenvoudig onderhoud, prima werk mee te leveren. Erg jammer dat ze het niet gered hebben daar in
  ' s Heerenhoek. Bij de huidige machines probeert men het gebrek aan vakmanschap van de chauffeur te compenseren met electronica maar dat werkt niet. Als ik soms hoor wat er aangericht wordt in aardappels........niet best, alle electronica en camera's ten spijt.

 • Mels

  Ha ha Jan helemaal waar. Jaren lelies gerooid met een ZM2 maar toen ik eens probeerde aardappels te rooien met dat ding wilde die ze niet vreten. Nu ik hier de Noord Amerikaanse machines gezien heb moet ik zeggen dat die het op bepaalde punten beslist niet raar bekeken hebben. Simpel is t toverwoord al gaan de meesten niet als te lang mee. Das nog wel een puntje. Daarom ook hier AVR.

 • pinkeltje

  Probeer met een typisch Noord Amerikaanse rooier in Nederland maar eens aardappelen te rooien. Op klei wel te verstaan. Ik wens je sterkte! Ze zijn inderdaad simpel om aan te sleutelen maar je moet er ook aan sleutelen! Maar het is een beetje appels met peren vergelijken. Aardappelen zijn aardappelen, maar grond en weersomstandigheden zijn bepalend en daar zit nogal wat verschil in. En dan natuurlijk het punt van de logistiek en de hele infrastructuur er omheen.

 • Jan-Zonderland

  Ik weet niet of een typisch Amerikaanse rooier het wel of niet zou doen in Nederlandse klei. Als het droog genoeg is zal het wel meevallen maar aangezien de meesten alles onder pak em beet 40/45 mm door de mat laten vallen zal niemand in Nederland daar blij mee zijn. Wat ze eigenlijk best goed doen is het voorraad rooien icm een wagenrooier. 2 x 4 rijen tussen de andere 4 rijen en dan 12 rij in 1 keer oppakken. Maar daar schuit dan ook gelijk een probleem voor als de rond wat zwaarder is: ze rooien met een groot lang mes ook alle geulen mee. Qua logistiek hebben de grotere telers het altijd wel goed voor mekaar: alles met trucks of trucks met oplegger, met onderlossers, dubbele stortbakken waar een hele truckload in past, dikke bin pilers (hallenvullers) etc etc. Dat gaat wel goed. Hoe het altijd met de beschadiging gaat, daat zet ik wel eens vraagtekens bij.

 • Mels

  Pinkeltje. Kun jij niet lezen??
  @Jan Zonderlland. Ja equipment is in sommige gevallen ruim voorradig. Staat nog wel es wat her en der op de yard. Grond waar aardappels op staan is meestal ook zeer geschikt om met die Noord Amerikaanse dingen te rooien. Meestal goed zevend en loof blazen ze eruit. Enkel de malle Hollanders moeten met dikke bunkerrooiers aan de gang. Gooien ze er een paar tussen dan ontdekken ze dat ringelevators maar een beperkte capaciteit hebben.

 • jan10

  Mels: zouden al die Europese aard.rooier fabrikanten voor die malle Hollanders de bunkerrooier ontwikkeld hebben?? Er zijn streken genoeg waar je er niet 1 ziet, simpel genoeg omdat ze op de klei niets uitrichten.

 • pinkeltje

  Wel eens een fatsoenlijke diepteregeling gezien op een typisch Noord Amerikaanse aardappelrooier? Ik zie je op de Nederlandse klei al aankomen met zo'n bulldozer die alles over de hele breedte opschept. Werkt alleen op grond die heel goed wil zeven en die ook bij het poten al behoorlijk diep is los gemaakt.

 • ed12345

  Ik was nogal onder de indruk van dat NH trekkertje met VIER niet te kleine hangers er achter .Bij de oosterburen is zo'n spulletje lucht geremd anders zou het toch wel een beetje te spannend worden om dat gewicht af te stoppen

 • pinkeltje

  Vrijwel ieder voertuig, groot en klein is hydraulisch geremd. Waarom zou dat met een aanhanger dan opeens alleen op lucht kunnen?

 • mafex

  toch hou ik wel van de eenvoud, dan kun je als het moet je zelf met een probleem redden

  als ik meer als 3 stroomdraden zie, krijg ik het benauwd

 • Mels

  Pinkeltje,je wordt vervelend. Lees nou eerst eens wat ik en anderen schrijven en reageer dan ipv stom iets opschrijven.

 • kirovets8

  Eenvoud komen we toch weer op sterbo of grimme HL750 uit of de loonwerker bellen.

 • mafex

  @kirovets, das eenvoudig ja, maar ga niet graag weer terug naar de 1 rijige machine, werk nu met twee rij bunker, en een 2 rij verstek lijkt me mooi, maar wel duur, te duur?

 • erpelteler

  @Mels, De 'malle hollanders' in Noord Amerika (lees: west Canada, er zitten er niet veel in Idaho/Washington) die met bunker rooiers rooien hebben geen 1 van allen ring elevators. Of C-elevators (Grimme) of wagenrooiers (Ploeger). De AVR's die er lopen zijn pootgoed telers die niet zwadrooien. Ook zijn al die 'malle hollanders' erg blij met hun oogstmachines aangezien ze daarmee (bijna altijd) kunnen rooien op grond tot ongeveer 30% afslibbaar, iets wat zich met amerikaanse rooiers kan vertalen in 'grond laden' In west canada is het heus niet overal zand. We maken inderdaad ook gebruik van graafmatten met steek 56, aangezien ondermaat in de verwerking niet zo best betaald wordt, dus die blijven dan op het land. Opslag aardappelen is hier geen thema door de winter. Over de RoPa rooiers: ik denk dat die lui het ver gaan schoppen in de aardappel oogstmachines

 • Mels

  @erpelteler,het malle hollanders is uiteraard bedoeld bekeken uit de ogen van de,in ons geval, de west Canadezen. Weet uit mijn eerste jaar hier dat de AVR en de andere Europese machines(bijna) altijd rooien kunnen. De Noord Amerikaanse machines zijn natuurlijk voor heel andere omstandigheden gebouwd dan de Europese.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.