Commentaar

11 reacties

‘Voor goede bedoelingen trekt niemand de portemonnee’

Slecht nieuws voor iedereen die gelooft in kringlooplandbouw volgens het recept van minister Schouten: Stichting Veldleeuwerik stopt ermee.

De sponsoren van dit initiatief voor duurzamere akkerbouw stappen een voor een op en nu ook Heineken zich terugtrekt, is het voorbij. Al voordat de sponsoren wegliepen, nam het aantal deelnemende telers af. Belangrijkste reden, aldus directeur Hedwig Boerrigter: er stond geen meerprijs tegenover de extra inspanningen die de telers moesten leveren.

Er is meerwaarde uit duurzaamheid te halen

Dit lijkt voer voor iedereen die niet gelooft in duurzaamheid. “De consument wil er toch niet voor betalen.” Toch is dat te kort door de bocht. Voor sommige duurzaamheidskenmerken willen mensen wél betalen. Als ze maar heel duidelijk zijn. Denk aan Eko en Beter Leven. Ook het weidemelk-logo en het Kipster-ei zijn voorbeelden van geslaagde duurzaamheidsmarketing. Daarnaast zijn er specifieke merkproducten waar meer voor betaald wordt. Denk aan Gulpener bier.

Veldleeuwerik heeft kennis voor gehele sector opgeleverd

Conclusie: als je je wilt onderscheiden met duurzaamheid, doe dat dan heel duidelijk en heel meetbaar. Voor goede bedoelingen koop je niks. En dat was nou juist de kern van Veldleeuwerik. Is het verspilde moeite en geld dan, 18 jaar Veldleeuwerik? Nee. De 400 telers die er op het hoogtepunt aan meededen, hebben ervaringen opgedaan en kennis uitgewisseld. Daar vaart de hele sector toch wel bij.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Maar het is toch een vreemd moment. Nú is het moment dat zo'n projekt mede gedragen door juist die sponsoren zou moeten counteren. Of is dit het zoveelste bewijs dat de werkelijkheid niet matcht met de theorie achter het kringloopsucces?

 • Vhouder

  geld is het enige dat telt en zeker voor de consument

 • agrismolders

  Ze betalen misschien een meer prijs, maar niet de meer kosten, dus netto gaat de boer er bijna altijd op achter uit

 • deB.


  Vlog stopt ook al, omdat het niet uit de markt komt!!
  Vraag leveranciers van deltamilk maar, over en uit

 • Henk.visscher

  de gemiddelde consument wil niet extra betalen en weet niet eens wat al die keurmerken in de winkel precies inhoudt,er is een kleine groep die het en de boeren en de rest van de burgers door de strot drukt

 • agratax(1)

  @Zuperboer. Dat de sponsoren, producenten in de voedselketen niet meer mee doen kan maar 1 ding betekenen "Zij geloven niet in de praatjes van de wereld verbeteraars" die uitgaan van een consument die meer betaalt voor zijn eten omdat er een milieu certificaat aan hangt. Ja een certificaat waarvan hij niet of nauwelijks weet wat het inhoudt en wat het voor de Wereld betekent. Zeker nu onlangs duidelijk is geworden dat alle Ronde Tafel certificaten in Brazilie t.b.v. duurzaam hout en duurzame soja, reeds bij de verkoper lagen voordat er ook maar een schip voor de wal lag en er nog geen pond product lag te wachten. Dit geeft aan dat ook bij niet duurzame producten een certificaat mee gaat in de koffer van de kapitein. onze consumenten zijn slimmer dan alle milieu goeroe's en hun maag vullen tegen de minste kosten, zij moeten nl. rondkomen van een aanzienlijk lager inkomen dan de Goeroes maandelijks incasseren.

 • bankivahoen

  deB@, vraagje : stopt alles wat met vlog te maken heeft? Ik heb het nog nergens gelezen.Hopelijk wel , regels zijn onwerkbaar.

 • Alco

  Kringloop volgens het concept van de minister is heel anders dan wat wij in gedachte hebben.
  Wij zien in kringloop bemesten tot evenwicht, maar de minister eraf halen van wat de norm van bemesten toelaat.

 • koestal

  De Veldleeuwerik verdwijnt mede door de woningbouw en wegenbouw.

 • deB.

  Bij die verwerker wel ja....maar daar hoor je niets over op dit medium Boerderij.

  Ze zijn hier alleen maar druk met randzaken, om het boeren nog gecompliceerder te maken. Maar let op, een voor een knappen de ballonetjes!

  Al die mannetjes achter de luie pc, het is niet houdbaar en betaalbaar. Bordjes van producenten worden leeg gevreten. Maar daar komen er steeds minder van, en dan ist over en uit

 • Hilhorst100

  Veldleeuwerik heeft kennis voor gehele sector opgeleverd?? Nee veldleeuwerik heeft de gehele sector naar de rand van de ondergang geduwd,

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.