Boerenblog

1 reactie

‘Meer frites betekent ook meer aardappelen’

Nu alle aardappelen wel zo’n beetje gepoot zijn, kan de balans voor het areaal opgemaakt worden. Wellicht komt naar voren dat het aardappelareaal in de EU-5 3 à 4% is gegroeid. Moeten we ons hierover zorgen maken voor de verdere prijsontwikkeling of is deze groei gerechtvaardigd?

Als het goed is zijn praktisch alle oude aardappelen op voordat er nieuwe zijn. Misschien gaan fabrieken wel een week langer dicht in de grote vakantie, omdat er op dat moment te weinig aardappelen zijn. Er zijn dit jaar echter veel meer vroege aardappelen gepoot. Dit is ook wel nodig anders zouden de fabrieken de eerste maanden te weinig aardappelen hebben om te verwerken.

Helaas zal door dit grotere aanbod aan vroege aardappelen de prijs minder hoog pieken. Vroege rassen brengen normaal gesproken gemiddeld 20 tot 25% minder kilo’s op. Telers hopen dat dit gecompenseerd wordt met een betere prijs in het begin van het seizoen. Hierdoor is de totale oogst iets kleiner wat voor de verdere prijsvorming weer positief is.

Ook in België worden steeds minder Bintjes geteeld, andere rassen worden veel meer op contractbasis geteeld. De vrije handel wordt hierdoor steeds minder. Hierdoor zal de prijs steeds meer gestuurd worden door de afnemers. Ook hebben deze (vaak licentie)rassen een grotere opbrengstpotentie wat voor de prijsvorming weer negatief is.

Toenemende opbrengsten, maar ook groeiende vraag naar aardappelen

Gaan we naar de verwerkende industrie kijken, dan is deze de laatste jaren enorm gegroeid. Dus de verwerkingscapaciteit is fors toegenomen. Dit mag ook wel aangezien wereldwijd de behoefte aan verwerkt product met 4% toeneemt. Ofwel, met zoveel procent moet ook het aardappelareaaal groeien.

Al met al is de uitbreiding van 3 à 4% gerechtvaardigd

Aangezien de teeltkennis in veel andere landen steeds beter wordt, gaan de opbrengsthoeveelheden in deze landen eveneens omhoog. Ook worden in veel landen steeds minder verse aardappelen gegeten. Hiervoor in de plaats worden steeds meer fritesaardappelen geteeld. Echter de voorraad diepvriesfrites is momenteel minimaal, aangezien het economisch niet slim is om een grote hoeveelheid op voorraad te hebben in dure jaren.

Groeiseizoen en uitbetaalprijzen net als opbrengsten van grote invloed

Het 5-jarig gemiddelde aan opbrengst in de EU-5 is ongeveer 48 ton per hectare. Dit kan zowel 30% naar boven, in een goed groeiseizoen, als 30% naar beneden, in een slecht groeiseizoen, bijgesteld worden. Ook de aardappelopbrengst in de Verenigde Staten en Canada is van groot belang. Aangezien deze landen belangrijke concurrenten zijn van de fritesindustrie hier.

Al met al is de uitbreiding van 3 à 4% gerechtvaardigd. Hoe het verdere groeiseizoen verloopt, is van veel grotere invloed. Ook de invloed van de industrie op het sturen van de prijs is van veel grotere invloed. Zijn ze bereid om in een groeizaam jaar de overtonnen uit te betalen voor een schappelijke prijs? De toekomst zal het uitwijzen.

Eén reactie

  • pinkeltje

    Waarom zou het aardappelareaal net zoveel moeten groeien als dat de behoefte aan verwerkt product toeneemt? In de landbouw is het altijd alsof het erg is dat er vraag is naar aardappelen. Bij andere producten net zo trouwens. Prima toch, dat de fabriek een beetje krap zit?

Of registreer je om te kunnen reageren.