Commentaar

3 reacties

‘2019 hét overstapjaar voor aardappeltelers’

Voor aardappeltelers is overstappen van verwerker en contractvorm interessanter dan ooit.

Meer dan ooit willen aardappelverwerkers langetermijnrelaties aangaan met telers. Dat maakt overstappen van verwerker en contractvorm interessant voor telers.

Grote tekorten aan aardappelen

Na een extreem jaar als 2018, met extreme droogte en grote tekorten aan aardappelen als gevolg, hebben veel telers spijt dat ze een aardappelcontract hebben getekend. Maar dat is makkelijk praten achteraf. Zoals ook in jaren van overvloed telers met vasteprijscontracten hun handen dichtknijpen dat ze niet (alle) aardappelen op de vrije markt kwijt hoeven.

Nieuwe contractvormen

De aardappelverwerkers daarentegen willen hoe dan ook meer zekerheid van hun grondstofaanvoer. Dit jaar is het overduidelijk dat de fabrikanten met nieuwe contractvormen telers voor meerdere jaren aan zich willen binden. En ze willen ook nog het liefst dat telers alleen nog aan hén leveren. Dubbelleveranciers zien ze liever gaan dan komen, om gedoe tijdens misoogsten en topoogsten te voorkomen.

Rollende contracten bij Farm Frites

Farm Frites gooide de knuppel in het hoenderhok door de gangbare, meerjarige vasteprijscontracten te vervangen door zogenoemde rollende contracten. Kortgezegd krijgen telers die hun aardappelen voor drie jaar leveren aan Farm Frites, voor een afnemend deel een vaste prijs.

Kortom, als er al een jaar is voor aardappeltelers om de afzetstrategie te herzien, dan is het wel 2019

Het antwoord hierop van Aviko Potato is een zogenoemd doorrolmeerjarencontract. In dit contract wordt in opvolgende seizoenen de prijs verhoogd of verlaagd volgens een kostenindex. Dus als een teler vindt dat hij voor de doorrolcontractprijs van 2019 kan telen, dan kan hij dat in principe ook met de correctie van kostprijsindex in de jaren daarop.

Aviko komt hiermee deels tegemoet aan de wens van de Nederlandse Akkerbouwvakbond. Die pleit voor een contractvorm waarin de productiekosten van de teelt de basis vormen.

Boerderij aardappelcontractvergelijking

Kortom, als er al een jaar is voor aardappeltelers om de afzetstrategie te herzien, dan is het wel 2019. Niet alleen wegens aangepaste prijsniveaus, maar vooral wegens het aanbod van nieuwe contractmodellen. Als individuele teler is het niet te doen om hierin een goed overzicht te krijgen en zo een afgewogen keuze te kunnen maken. Daarom zet Boerderij jaarlijks alle contractvormen op een rij. Wacht daarom met tekenen tot na 26 februari, wanneer Boerderij de aardappelcontractvergelijking van 2019 publiceert.

Laatste reacties

 • Kuno

  Jullie kunnen beter de vrije aardappelteelt promoten, in plaats van die marktverstorende contracten

 • lhessels991

  Boerderij hoeft natuurlijk niets te promoten, maar wij als telers hebben belang bij een goed afgewogen percentage contract- en vrije aardappels. Het moge duidelijk zijn dat er voor een gezonde marktwerking nu teveel onder contract ofwel onder handen van de industrie zijn. We zien dat aan het feit dat er niet eens genoteerd kan worden. Een ieder maakt zijn of haar eigen keus hoe te telen, maar ga niet zeggen dat de bank je dicteert, dat verhaal klopt meestal niet.

 • Niks overstappen. Gewoon bij de afzetpartij blijven waar je per saldo naar tevredenheid zaken mee doet. Een zeer goed afgewogen percentage van de oogst vastleggen en de rest gewoon vrij telen, voor eigen rekening en risico: daarom was je toch boer geworden of niet soms.

  Langjarig nu contracten af gaan sluiten? Besef dat je niks meer en niks minder bent dan de knecht van de aardappelfabriek.
  Vroeger noemde ze dat ook wel lijfeigene.

Of registreer je om te kunnen reageren.