Commentaar

2271 x bekeken

‘Wint biet van riet?’

Dankzij teeltoptimalisatie kan de suikerbietenteelt de huidige crisis overleven en er mogelijk zelfs beter uitkomen.

Dankzij genetische vooruitgang kunnen nieuwe rassen in theorie veel meer opbrengen. Maar de Nederlandse akkerbouwer weet dat potentieel er niet uit te halen in de praktijk. Hierdoor groeit het gat tussen de behaalde en potentiële opbrengsten van de grote akkerbouwgewassen, zo blijkt uit een analyse uitgevoerd door Wageningen UR.

Er is een uitzondering. De gemiddelde hectare-opbrengst van suikerbieten loopt wel in op de potentiële opbrengst. De praktijk zag de suikeropbrengst jaarlijks stijgen met wel 350 kilo per hectare. Dit jaar wordt zelfs een recordsuikerproductie van gemiddeld 15,5 ton per hectare verwacht.

Noodzakelijke efficiëntieslag

Waarom het genetisch potentieel van de bietenteelt veel beter wordt benut dan die van andere teelten is mede te danken aan een intensieve, zelfs dwingende teeltbegeleiding. Zo stelt bietentelerscoöperatie Cosun deelname aan het teeltregistratiesysteem Unitip vanaf dit jaar verplicht. Het is een noodzakelijke efficiëntieslag, in de eerste plaats voor de suikerfabrikant, om te kunnen overleven na het verdwijnen van de Europese suikerquotering in 2017. Hogere opbrengsten zijn echter ook nodig om de bietenteelt aantrekkelijk te houden voor de Cosun-leden.

‘De moordende concurrentie op de wereldmarkt is in alle hevigheid losgebarsten’

Of de Nederlandse bietenteelt inmiddels zo efficiënt is dat het zelfs kan concurreren met ruwe importrietsuiker, zal de komende jaren blijken. De moordende concurrentie in de EU en op de wereldmarkt is in alle hevigheid losgebarsten. De suikerprijzen blijven duikelen na al een sterke daling in 2017. Het suikeroverschot op de wereldmarkt is in vijftien jaar niet zo groot geweest. Dat voorspelt niet veel goeds voor de uitbetaling van de bietenoogst in 2018.

Gelukkig biedt Cosun haar telers een minimumgarantieprijs van € 32,50 per ton bij 17% suikergehalte. Daar kun je geen bieten voor telen met 8 ton suiker per hectare. Maar met 15 ton suiker per bunder levert het nog een aardig saldo op. Genoeg om een slecht jaar te overbruggen.

‘Kan bietsuiker de concurrentie aan met rietsuiker?’

Als de dip langer aanhoudt, zal ook de weerbaarheid van Cosun op de proef worden gesteld. Dat zal vooral afhangen van hoe snel de suikernoteringen zich wereldwijd herstellen, maar ook of bietsuiker inderdaad de concurrentie aan kan met rietsuiker. Die wedstrijd is nog niet gelopen, maar dankzij de hogere hectare-opbrengsten hebben bieten wel een duidelijke voorsprong opgebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.