Boerenblog

2 reacties

‘Fritesaardappeltelers komen vanzelf wel’

Aardappelbeurzen noteren laag, veel handel is er niet. Wat kan de boerenreactie zijn op het inkoopspel van de fritesfabrikant?

Belgapom noteert 3 cent voor fritesaardappelen, Goes noteert 3,5 tot 5,5 cent per kilo voor de af-landaardappelen. Komt het nog goed met de prijs? Waarom is er bijna geen handel? Kunnen wij, fritesaardappeltelers, er wat aan doen?

Mede doordat er zoveel aardappelen op contract staan ofwel in de pool zitten, zijn veel fritesfabrieken al voor pakweg 80% ingedekt aan grondstof. Veel telers willen graag hun overkilo’s meeleveren. Dit gebeurt vaak tegen dagprijs. De strategie van menige fritesfabriek was dit jaar om pas laat aan de nieuwe oogst te beginnen. De fabrikanten hebben geprobeerd zo lang mogelijk op oude aardappelen te draaien, ook al waren deze rassen minder geschikt en moesten ze soms van ver komen.

‘Fabrikanten hebben geprobeerd zo lang mogelijk op oude aardappelen te draaien, ook al waren deze rassen minder geschikt en moesten ze soms van ver komen’

In het begin werden alleen de gecontracteerde kilo’s geladen. Belgapom stond toen nog op 17 cent en een week later op 15 cent. De fabrieken vonden deze prijs veel te hoog en hadden geen interesse om de overkilo’s mee te laden. Nu de Belgapom op 3 cent per kilo staat, mogen de boeren wel meeleveren. Voor de aardappelsnippers moet de boer 3 cent betalen om aan zijn vee te voeren. Voor het afvalproduct van de fritesfabriek betaalt de boer net zoveel als hij voor zijn grondstof voor frites krijgt. Zo ben je als boer lekker slim bezig.

Toch zullen fritesfabrikanten dit spelletje zo lang mogelijk proberen te spelen. Ze willen niet effectief de markt op, bang dat de prijs gaat stijgen. De telers komen uit zichzelf wel. Fabrikanten zijn al zo goed ingedekt, dat ze zich een afwachtende houding kunnen permitteren. Dit spelletje spelen ze trouwens al jaren. Mede hierdoor wordt de aardappelprijs die de teler ontvangt vaak negatief beïnvloed. Ook op de termijnmarkt zijn veel fritesfabrikanten actief, ze proberen deze te bespelen mede door hun klikcontracten deze te bespelen.

‘Op de termijnmarkt zijn veel fritesfabrikanten actief, ze proberen mede door hun klikcontracten deze te bespelen’

Hun macht op de effectieve aardappelmarkt moet op de een of andere manier beteugeld worden. Ik heb al vaker een persoon of een instantie gevraagd de kar te trekken, maar veel respons komt er niet op. Misschien moeten we de beurscommissies van Goes en Emmeloord en Belgapom maar eens vragen wat ze eraan kunnen doen om alles in het reine te krijgen. Want momenteel stinkt het behoorlijk.

Waarom wordt bij een contract niet opgenomen dat als je een meeleverplicht hebt van de over­kilo’s, deze minimaal tegen de vlokkenprijs worden uitbetaald? Op die manier doen deze aardappelen niet mee met de prijsvorming. Ook de handel in klikcontracten en het doorklikken op effectieve beurzen mag wel eens kritisch worden bekeken.

‘De handel in klikcontracten en het doorklikken op effectieve beurzen mag wel eens kritisch worden bekeken’

Zo zijn er vast nog wel meer punten die van invloed kunnen zijn op een betere en eerlijke prijsvorming in de aardappelhandel. Hopelijk komt het dan spoedig toch nog goed met de aardappelprijs.

Laatste reacties

  • lennard

    mee leveraarappels als eerste aanbieden aan je vaste afnemer maar de mogelijkheid hebben om te verkopen aan de hoogste bieder. Zo is je afnemer niet zeker van aardappels en komt er meer handel.

  • Schrauwen Landbouw

    Waarschijnlijk telen wij te graag aardappelen, of zou het iets met de lage graanprijzen te maken hebben?

Of registreer je om te kunnen reageren.