Redactieblog

1 reactie

‘Regering, regel het!’

Regering, laat ons een eigen spaarpot vormen voor calamiteiten en marktfluctuaties. Maak een deal met de belastingdienst en regel het.

Het einde van het oogstseizoen nadert. Goede opbrengsten met toch wel wat schade in de aardappels vanwege de overvloedige regen in september. De droogte aan het begin van de zomer heeft blijkbaar een positieve invloed op de opbrengsten. Goed wortelgestel door het zoeken naar water? Was het een extreem groeiseizoen?

Toen ik lang geleden zelf boer werd, had ik na een paar jaar droogte, langdurige nattigheid en extreme vorst (spruiten kapot) meegemaakt. Dat heb ik weer, dacht ik bij mijzelf. Maar wat leert de geschiedenis? Mijn hele loopbaan kreeg ik ermee te maken. Zijn er toch verschillen te noemen?

‘Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor de bodem, wateroverlast, klimaatverandering en wat we eraan kunnen doen’

Ja, in die tijd dachten we: het ís nu eenmaal zo. Nu is er veel meer aandacht voor de bodem, wateroverlast, klimaatverandering en wat we eraan kunnen doen. Niet alleen de wereld om ons heen is ermee bezig. Het is voor ons pure noodzaak om de bodem alle aandacht te geven om de grote hoeveelheden neerslag die we regelmatig voor onze kiezen krijgen, te kunnen verwerken.

‘Wij moeten ons aan het klimaat aanpassen, want het klimaat past zich niet aan ons aan.’

Wij moeten ons aan het klimaat aanpassen, want het klimaat past zich niet aan ons aan. Onze voorouders leerden dat al. Want als toen door verandering van het klimaat het wild een andere route ging lopen, moesten onze voorouders heel rap mee verhuizen anders misten ze toch mooi hun elandbiefstuk met pepersaus en waren ze gedoemd uit te sterven. Aanpassen, dus.

Splitsing aardappelpootcombinatie groot succes

Wat doen we op bedrijfsniveau? Ik schreef dit voorjaar al dat we de aardappelpootcombinatie gingen splitsen, om niet met een 300 pk plus trekker te gaan poten. Het was een groot succes, niet te zwaar, beter werk en aanzienlijk meer capaciteit. Dat de trekker met frees dan in de nabije toekomst autonoom zijn baantjes gaat trekken, lijkt me geweldig. Misschien moeten alle machines wel lichter. Ik probeer me er een voorstelling van te maken maar dat lukt niet zo erg. Vijf kleine robotzaaimachines van een meter breed in plaats van die ene grote? Wie weet.

Organischestofgehalte en drainage

Verder wordt er veel geïnvesteerd om het organischestofgehalte van de grond op peil te houden. Verhogen is, denk ik, te veel gevraagd. Wat direct resultaat geeft is draineren. Draineren krijgt terecht veel aandacht op ons bedrijf en er wordt aanzienlijk dichter op elkaar gedraineerd, de resultaten waren wel degelijk zichtbaar tijdens de zondvloed van half september.

‘Minister, geef ons de gelegenheid om als agrarische sector een eigen spaarpot te vormen voor calamiteiten en marktfluctuaties’

De agrarische sector verdient grotendeels buiten zijn brood met alle risico’s die er zijn. Wij doen ons best om daarop in te spelen. Voor noodgevallen kunnen we ons verzekeren. Duur, en met een hoog eigen risico. Ik heb eigenlijk een veel beter idee om onze risico’s te verzekeren. Misschien haalbaar met een eigen minister en een kabinet wat onze sector op waarde schat (zou het waar zijn?). Geef ons de gelegenheid om een eigen spaarpot te vormen voor calamiteiten en marktfluctuaties. Regering maak een deal met de belastingdienst en regel het!

Eén reactie

  • alco1

    Een boer met een spaarpotje?
    De bank is nu vaak nog de beslissende factor in een nieuwe investering.
    Een grote ommezwaai dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.