Commentaar

3 reacties

‘Aardappeloogst structureel vervroegen’

Aardappeltelers maken een groeiseizoen vol extremen mee.

Het begin van het groeiseizoen was heet en droog. Op de termijnmarkten liepen de prijzen op tot meer dan € 250 per ton. In juli werd het geleidelijk natter. Eind augustus leek de aardappeloogst plots af te stevenen op een recordoogst. Met een enorme prijsval tot gevolg. Maar goed, telers kregen wel de kans om in de voorverkoop te profiteren van de topprijzen. Nu was het nog een kwestie van oogsten. Dat liep anders.

Tot september rooskleurige oogstomstandigheden

Tot half september zag het er allemaal qua oogstomstandigheden nog rooskleurig uit. Een maand later verandert dat beeld drastisch. Met name in de westelijke kuststrook. Door extreme hoeveelheden neerslag, plaatselijk meer dan 250 millimeter in de afgelopen zes weken, kampen telers in deze gebieden met heel veel waterrot. Sommige percelen zijn het rooien niet meer waard. Veel partijen met rotte knollen in de bewaring lijken verloren.

Intensievere buien aan kust in herfst

Dat er door rot veel aardappelen morsen, is gunstig voor de prijsvorming. Maar een hard gelag voor de telers bij wie een groot deel van de oogst verloren is gegaan dan wel zal gaan.

De grillige aardappeloogst van 2017 roept de vraag op of door de toenemende weersextremen de aardappeloogst structureel vroeger moet plaats vinden. Zeker langs de kuststrook, waar tijdens de herfst boven het opwarmende zeewater eerder intensievere buien ontstaan dan in het binnenland.

Best iets om de komende winter de voors en tegens eens van af te wegen.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  € 25 per ton ???

 • Beheerder
  Redactie

  Beste Jan, inderdaad een tikfout. Dat moet natuurlijk €250 per ton zijn. Bedankt voor je opmerkzaamheid. Het bedrag is inmiddels aangepast.

 • pinkeltje

  Structureel vroeger oogsten? In principe was de aardappeloogst best wel redelijk vroeg. Had het weer een beetje meegewerkt dan was de oogst twee weken geleden al een eind aan de kant geweest!

Of registreer je om te kunnen reageren.