Redactieblog

3 reacties

'Veredeling inzetten in strijd tegen phytophthora'

Dit rampjaar voor aardappelen maakt het duidelijk: er moet veel meer aan veredeling worden gedaan.

Het is me het aardappeljaartje wel, dit jaar. Vanaf het begin waren alle percelen al besmet. Intussen zijn de meeste biopercelen al gebrand, de eerste gangbare percelen worden al doodgespoten. Wie beweert vrij te zijn, heeft niet goed gekeken, zeggen kenners.

Er wordt weer flink naar de ander gewezen voor de oorzaak. Niet doen! Het zit in de lucht. We telen te veel aardappelen. Je kunt van Delfzijl naar Cadzand lopen zonder uit een perceel aardappelen te hoeven stappen. Kunnen we hieruit lessen trekken? Jazeker! Jammer genoeg wijzen de profeten naar verschillende kanten.

Biotelers zoeken andere teeltmaatregelen

Ooit was het simpel: spuiten. Maar de middelen werken niet afdoende, percelen lopen er van binnenuit onder. Biotelers zoeken naar andere teeltmaatregelen: minder planten per meter, sobere bemesting, betere bladstand. Een enkeling spuit zware metalen, zogenaamd omdat hij er gebrek aan heeft. Dit jaar alles zonder resultaat.

Zeker een jaar als dit maakt nog eens extra duidelijk dat we veel meer werk moeten maken van veredeling. Maar zei men dat niet ook al in 2007, in 2012 en 2015? Waarom wordt telkens de veredelingskaart getrokken en zie ik er zo weinig van terug in onze percelen?

Niet elk ras om te bouwen tot resistent zusje

Nee, nu niet meteen zeggen dat we snel die genetisch gemanipuleerde Bintje moeten toelaten. Het verhaal dat elk willekeurig ras is om te bouwen tot een resistent zusje, is een mythe. Het is tot nu toe met veel hangen en wurgen met een enkele rassen (waaronder Désirée) gelukt, verder niet. Ik heb in ieder geval al 8 jaar geen nieuw ras zien langskomen. Reden: de oude eigenschappen erven niet allemaal mee, de genencluster die men in het laboratorium heeft ‘gestapeld’ valt te vaak uiteen en de resistentie blijkt niet zo duurzaam als men hoopte.

Stapeling van resistentiegenen

Terwijl er al klassiek veredelde rassen bestaan met een duurzame resistentie! En er zijn nieuwe op komst. Bij ons staat een klein proefveldje nog steeds grasgroen te wezen. Veel van deze rassen hebben een ‘stapeling’ van resistentiegenen. Hun resistentie is niet, zoals onderzoekers als Anton Haverkort met geveinsd medeleven beweren, ‘helaas allemaal snel doorbroken’.

Vaak wordt beweerd dat phytophthorabestrijding wereldwijd €5 miljard kost. Met de toevoeging dat genetische modificatie dat kan uitsparen. Het is de natte droom van techneuten om zo’n ras op de markt brengen en een deel van die 5 miljard in hun eigen zak te steken. Laat boerenveredelaars dat werk doen, zoals ze dat al jaren doen. De rassen zullen er veel betaalbaarder door blijven! Hier is ook een verantwoordelijkheid van handelshuizen, verwerkers en distributeurs. Boeren kunnen het niet alleen.

Bekijk meldingen van phyophthora-haarden of voeg zelf een melding toe aan de phytophthora-monitor

Laatste reacties

  • farmerbn

    Volgens mij komen er nooit rassen die niet ziek worden. De chemische reuzen kopen steeds meer de zaadveredelaars op. Zonder ziektes geen handel dus ophouden met dromen. De gangbaren blijven spuiten en biologische bedrijven blijven doodbranden. Heb je toevallig een gezond plantje dan niks zeggen en die voor jezelf houden. Ga je die toch verkopen en door het succes wordt het een bedrijf , dan koopt die reus alles op en gooit het direct op de vuilnisbelt.

  • agro1

    elk organisme past zich aan aan de natuurlijke omgeving. de gewasbeschermingsmiddelen vormen hier een onderdeel van. het organisme phytopthora zal zich (steeds sneller) aanpassen. er zijn natuurlijk al zat goede en stabiel resistente rassen, maar ja, verkeerde kleur (te witvlezig) of niet getroffen door de kilovloek (aanvaardbaar lagere opbrengst) dus een eerlijkere aardappelprijs. maar zeg nu zelf, daar is door handel en industrie toch niks aan te verdienen!!! mooi niet doen dus. FOLLOW THE MONEY!!!! voed de wereld en verhonger.

  • pinkeltje

    Wel eens gehoord van de wet van behoud van ellende? En dat idee dat de grote chemiereuzen de ontwikkeling van rassen tegenhouden? Als je gelooft in doemscenario's en complot theoriën dan zit er wel wat in. Maar voorlopig deel ik dat in bij de categorie van briljante uitvinders die een motor hebben ontwikkeld die goed loopt op koude thee en dat onder druk van de Arabieren met rugdekking van de CIA nu met een tuin op hun buik van hun eeuwige rust liggen te genieten. Er schijnen er onder die uitvinders trouwens ook te zijn die als god in Frankrijk leven omdat ze hun patenten duur hebben verkocht aan de olieindustrie zodat die dat motortje voor eeuwig van de markt kunnen houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.