Commentaar

2 reacties

'Starre GMO-houding EU onhoudbaar'

Europa moet haar starre houding tegenover moderne biotechnologie herzien. De toepassing van nieuwe veredelingstechnieken levert onmiskenbare voordelen op voor voedselproductie en teeltmethoden, en is op langere termijn niet tegen te houden. Europese bedrijven dreigen op mondiaal niveau de concurrentieslag te verliezen.

Het debat over deze zogenoemde GMO-rassen woedt al enige tijd, maar krijgt met de toelating van het aardappelras Innate weer nieuwe voeding. Innate mag in de VS en Canada worden geteeld.

Geen transgenese of cisgene

Aan deze aardappel is geen soortvreemd (transgenese) of -eigen (cisgenese) gen toegevoegd, maar is via technologie slechts de volgorde van de genen veranderd en zijn bepaalde genen uitgeschakeld. In de natuur komt dit veelvuldig voor. Probleem nu is dat de Europese Unie alle technologie over één kam scheert. Het verbod geldt op elke vorm van moderne biotechnologie.

Kritisch FDA ziet geen bezwaren in Innate

De nieuwe Innate is minder gevoelig voor stootblauw, vormt minder acrylamide en is resistent tegen phytophthora. Dit heeft een positief effect op CO2-uitstoot, energie- en waterverbruik en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De kritische Amerikaanse voedselautoriteit FDA ziet geen problemen. Op grond waarvan zou de Europese evenknie anders oordelen? Of speelt hier toch emotie de boventoon? Het wordt tijd dat het debat op feiten wordt gevoerd.

Laatste reacties

  • A1967

    En het feit is juist dat de boer die technologie kan betalen voor zover het al werkt en aan het eind van de rit de enige is die er niks aan verdiend heeft. Pure marketing .

  • Timpelsteed

    En komt de omarming van GMO door ' onafhankelijk vakblad' Boerderij door het feit dat ze afhankelijk is van advertentie inkomsten van marketing afdelingen van de grote chemie geldmachines.

Of registreer je om te kunnen reageren.