Commentaar

21 reacties

Exact genoeg pootgoed

Pootgoed verhandelen per knol in plaats van per kilo zorgt voor verdere perfectie in de aardappelteelt.

Als zo veel fritesaardappeltelers aan Aviko Potato vragen om geteld pootgoed – dat dus per knol en niet per kilo wordt geleverd – kunnen we er gevoeglijk van uitgaan dat de belangstelling bij alle consumptieaardappeltelers groot is. Het fenomeen van pootgoed dat per knol wordt geleverd en afgerekend, zal wel doorbreken. De voordelen zijn groter dan de telkosten van een cent per kilo, een paar tientjes per hectare.

Wie geteld pootgoed koopt, kan tot op de knol nauwkeurig bestellen wat hij nodig heeft. Met een fijne afbakening van de maatsortering kom je ook een heel eind. Maar verschillen in onderwater­gewicht blijven ervoor zorgen dat de ene keer de pootgoedbestelling meevalt en dat die de andere keer net te krap blijkt om alle hectares vol te poten.
Waar alles is gepland om met minimale inspanning en tijd zo veel mogelijk hectares te poten, moet het voordeel van exact bestellen worden benut. Bijbestellen hindert de poottrein, zorgt in de pootgoed­keten voor gedoe, dus voor kosten.
Ook restjes brengen weinig goeds. Ze worden aan het eind van het pootseizoen in april en mei in de buurt of via Marktplaats regelmatig als veevoer aangeboden en vervolgens alsnog in de grond gestopt. Zo wordt een teveel op de ene plek soepel, maar tegen de regels, uitgevlakt met een tekort een paar boerderijen verderop.
Behalve dat dat illegaal is – de certificering beperkt zich tot het bedrijf waar het is afgeleverd – is het gevaarlijk. In geval van een besmettelijke ziekte (ringrot) wordt de definitieve indamming ervan bemoeilijkt, doordat tracking & tracing niet meer werkt. Daardoor komt rond de Nederlandse pootgoedsector een zweem van illegaliteit te hangen. Dat is funest voor een exportnatie.
Tel daarbij op de bijdrage van geteld pootgoed aan de indamming van virus- en bacterieproblemen. De conclusie kan dan geen andere zijn dan dat de gehele aardappelsector dit tellen moet gaan omarmen.

Laatste reacties

 • vael

  tellen is een stap in de goede richting, de maatsortering moet ook nauwer. wat heb ik als consumptie-teler aan een exact aantal knollen als ze in maat 20mm varieren dan is de ene 2x zo groot als de andere met ook een verschillend aantal uitlopers en stengels. Om een optimaal gegroeid en egaal eindprodukt is dat gewoon waardeloos. ik zou beginnen met maatsortering per 5 mm en dan eens kijken wat er nog overblijft na het poten voor we iedereen weer dure speeltjes laten aanschaffen.

 • Leo Tholhuijsen

  Terechte toevoeging. Tellen vervangt niet een nauwe maatsortering van een partij pootgoed, het komt erbij.

 • Spitmachine

  De bijdrage van geteld pootgoed aan virus- en bacterieproblematiek zie ik nog niet. Hoe zit dit?

 • eenvoudige boer

  Voor een paar tientjes per ha vind ik het een uitkomst.
  Ik zou zeggen aan de slag ermee.

 • Leo Tholhuijsen

  Die is te lezen in vakdeel Akkerbouw bij Boerderij van deze week (20 januari), pag A4 t/m A7.
  In het kort komt het erop neer, vertelt Jan Aalbers van KWS, datbij de uitbetaling van knollen per stuk de pootgoed minder de neiging zou hebben om knollen tot aan de bovenkant van de zeefmaat te laten uitgroeien om zo aan het hoogst mogelijke uitbetaalgewicht te komen. Dat zou het groeiseizoen met ruim een week verkorten, met als gevolg minder kan op slecht weer tijdens de oogst en kortere periode van luizen virussen zouden kunnen overbrengen.

 • Leo Tholhuijsen

  pootgoed = pootgoedteler (vierde regel)

 • Jan-Zonderland

  Op zich geen slecht idee ware het niet dat er hier en daar nog wel eens wat foutmarges kunnen zitten: Afwijking van werkelijke pootafstand tov ingestelde stand van pootmachine (tenzij er een teller op de pootmachine zit), afwijking van netto perceelsgroote, afwijking van de telmachines. Ik heb vroeger veel aardappels in loonwerk gepoot met de structural vanuit kiembakjes. Er waren klanten bij die het tot op 1 kiembakje nauwkeurig uit wisten te kienen met de hoeveelheid pootgoed voor hun areaal. Gewoon goed je huiswerk doen dan kun je ook al veel bereiken.

 • Spitmachine

  Iets langer groeien is rijper gewas en hoger owg, dit vertaald zich juist in lager Erwinia risico. Uiteraard wachten met oogst tot ALLE moederknollen weg zijn.

 • mafex

  @jan-zonderland

  dit gaat vooral om telers die pootgoed in kg/ha kopen

  daarmee steeds minder mee uitkomen doordat de maat 35-55 bijna allemaal 55 mm is geworden

  het is zoeken na een poter van 35 mm

  daarom verbouw ik mn eigen pootgoed zelf, de pootgoedboeren laten ze steeds langer groeien

  ook een kleinere poter van 35 mm heeft net zoveel ogen als een dikke 55 mm, dus net zoveel stengels

 • FIEN

  zoals VAEL zegt, de pootgoedsortering verkleinen naar 5 mm verschil.
  Dan nog eens kwaliteitspootgoed aanleveren (geen x % van dit, x % van dat ,aan bacterien en virussen dat aanwezig mag zijn.
  Als consumptieteler mogen wij ook niets aan de fabriek leveren met x% van dit , x% van dat. Dit wordt bij ons aangerekend als tarra,en krijgen wij niet uitbetaald, en zo zou het ook moeten met pootgoed.
  Dus als wij als teler kwaliteit willen leveren, zou ik graag beginnen met uistekend beginmateriaal.

 • FIEN

  zoals VAEL zegt, de pootgoedsortering verkleinen naar 5 mm verschil.
  Dan nog eens kwaliteitspootgoed aanleveren (geen x % van dit, x % van dat ,aan bacterien en virussen dat aanwezig mag zijn.
  Als consumptieteler mogen wij ook niets aan de fabriek leveren met x% van dit , x% van dat. Dit wordt bij ons aangerekend als tarra,en krijgen wij niet uitbetaald, en zo zou het ook moeten met pootgoed.
  Dus als wij als teler kwaliteit willen leveren, zou ik graag beginnen met uistekend beginmateriaal.

 • Jan-Zonderland

  @Fien, het staat u vrij om S pootgoed te kopen voor uw consumtieteelt. Dan hebt u de hoogst mogelijke kwaliteit,
  @Mafex, ook als je pootgoed los per ton aankoopt, moet je een representatief monster nemen en tellen om zo te berekenen hoeveel knollen je in totaal hebt. Het maakt niet uit of je een gove of een fijne partij hebt. En je kunt toch ook gewoon 28/35 of 35/45 pootgoed kopen of ben ik daarvoor al te lang weg uit Nederland ?

 • Mels

  Nee Jan dat ben je niet. Ik vind t maar gezever in de marge. Consumptie teler die meent dat pootgoed niks mag kosten en dan janken dat ie A of C krijgt waar uiteraard virus en bacterie in kan zitten. Zo lust ik er nog wel een paar. Dan hebben we er nog een die zelfs of te beroerd is om te tellen en te rekenen of het niet kan. Kom op zeg zo moeilijk is het toch niet. Kwam zelfs met planten uit kisten uit op minder dan 300kg overhouden op 20ha. Zegt genoeg over de denkwijze van de telers aldaar. We missen dus niks Jan.

 • H.G. Begeman

  een nauwere maat verdeling en een 1000 knol gewicht zou om te beginnen al helpen

 • Jan-Zonderland

  @Begeman, dat kunt u toch (hopelijk) allemaal zelf wel ? Monster afwegen en knollen tellen en dan uitrekenen hoeveel knollen er in een ton zitten. Gooi uw eigen verantwoordelijkheid toch niet altijd op andermans bordje!
  En als u een nauwere maatverdeling wilt dan besteldt u dat toch en dan niet zeuren over evt meerprijs. En anders uw 35/55 pootgoed zelf even splitsen in 2 of meer maten, zo moeilijk is dat toch ook niet.

 • kirovets8

  Rekenen,rekenen Ik begin gewoon te poten en als ik te weinig heb koop ik bij .En bij te veel dan verkoop je of gooi ze in de sloot . Niet zo moeilijk doen .

 • mafex

  @kirovets8 ja wij poten tot de poters op zijn, en gaan dan met een 4 rijige maispoter verder ons areaal verschild wel per jaar , soms meer mais soms meer aardappellen

 • gjcamps

  Moet je ook met een GPS de plantmachine sturen anders klopt het nog niet.

 • mafex

  @gjcamps
  waarom kan dat nou niet zonder GPS
  je kunt ook rechtrijden met de autentieke markeur

 • gjcamps

  @mafex, men wil toch exact het aantal knollen en kiemen poten. Er zit ook wat slip op de pootmachine, met GPS heb je ook de rijen tot op de mm nauwkeurig. Natuurlijk kun je ook zelf sturen maar je kunt dan ook pootgoed per ton bestellen.

 • mafex

  wees gerust gjcamps
  we poten met GPS van trimble FMX scherm

  we gaan het weer meemaken dit jaar,heb er zin in
  de prijzen kunnen alleen maar stijgen

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.