AkkerbouwOpinie

Exact genoeg pootgoed

Pootgoed verhandelen per knol in plaats van per kilo zorgt voor verdere perfectie in de aardappelteelt.

Als zo veel fritesaardappeltelers aan Aviko Potato vragen om geteld pootgoed – dat dus per knol en niet per kilo wordt geleverd – kunnen we er gevoeglijk van uitgaan dat de belangstelling bij alle consumptieaardappeltelers groot is. Het fenomeen van pootgoed dat per knol wordt geleverd en afgerekend, zal wel doorbreken. De voordelen zijn groter dan de telkosten van een cent per kilo, een paar tientjes per hectare.

Wie geteld pootgoed koopt, kan tot op de knol nauwkeurig bestellen wat hij nodig heeft. Met een fijne afbakening van de maatsortering kom je ook een heel eind. Maar verschillen in onderwater­gewicht blijven ervoor zorgen dat de ene keer de pootgoedbestelling meevalt en dat die de andere keer net te krap blijkt om alle hectares vol te poten.

Waar alles is gepland om met minimale inspanning en tijd zo veel mogelijk hectares te poten, moet het voordeel van exact bestellen worden benut. Bijbestellen hindert de poottrein, zorgt in de pootgoed­keten voor gedoe, dus voor kosten.

Ook restjes brengen weinig goeds. Ze worden aan het eind van het pootseizoen in april en mei in de buurt of via Marktplaats regelmatig als veevoer aangeboden en vervolgens alsnog in de grond gestopt. Zo wordt een teveel op de ene plek soepel, maar tegen de regels, uitgevlakt met een tekort een paar boerderijen verderop.

Behalve dat dat illegaal is – de certificering beperkt zich tot het bedrijf waar het is afgeleverd – is het gevaarlijk. In geval van een besmettelijke ziekte (ringrot) wordt de definitieve indamming ervan bemoeilijkt, doordat tracking & tracing niet meer werkt. Daardoor komt rond de Nederlandse pootgoedsector een zweem van illegaliteit te hangen. Dat is funest voor een exportnatie.

Tel daarbij op de bijdrage van geteld pootgoed aan de indamming van virus- en bacterieproblemen. De conclusie kan dan geen andere zijn dan dat de gehele aardappelsector dit tellen moet gaan omarmen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin