Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Graan opslaan in buitensilo’s bevalt prima

Graan zelf opslaan biedt kansen om te verkopen zodra de prijs goed is. Akkerbouwer Otto Knottnerus kiest verschillende verkoopmomenten.

Nieuwolda, half maart. Er waait een stevige wind als we bovenaan de graansilo staan. Otto Knottnerus opent het luik en haalt zijn hand door de graankorrels. De tarwe glijdt prachtig door zijn vingers. Hij schat de oogst op 9,5 ton. We lopen de trap weer af. Twee fietsers passeren in de verte. Wuivend: “Ah, de jongens komen thuis.” Ivo (15), Nick (14) en Karlijn (10) zitten in Woldendorp op school. Of een van hen het bedrijf wil overnemen is nog afwachten.

Tien jaar geleden nam Otto Knottnerus de leiding van het akkerbouwbedrijf over van zijn ouders. Hij begon een tulpentak en broeit elk jaar bijna 2 miljoen tulpen. Zijn vriendin Marlou helpt met alle werkzaamheden in de kas. Ook vader Derk Jan helpt op de boerderij. Losse krachten springen bij met de pluk. Knottnerus heeft geen personeel. “Door de kosten zo laag mogelijk te houden en naar een hoger resultaat dan gemiddeld te streven, houd je het bedrijf draaiende.”

Lees verder onder de foto.

Otto Knottnerus (44) is akkerbouwer in het Groninger Oldambt. Met een collega verzorgt hij de teelt van 40 hectare tulpen voor anderen. - Foto's: Jan Willem van Vliet
Otto Knottnerus (44) is akkerbouwer in het Groninger Oldambt. Met een collega verzorgt hij de teelt van 40 hectare tulpen voor anderen. - Foto's: Jan Willem van Vliet

Bedrijfsgegevens

70 hectare wintertarwe
15,5 hectare suikerbieten
4,5 hectare natuurbeheer voor Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen
3 hectare pacht voor tulpen
3% organische stof

Poolse silo‘s

Op het erf van de boerderij uit 1773 staan 2 graansilo’s. Ze zijn van Poolse makelij. De BIN-graanopslag werd in 2014 gebouwd door Jansen & Heuning uit Groningen. De ronde buitensilo’s zijn uitgerust met vijzels, een mengsysteem en temperatuurmeting. Voor voldoende draagvlak werden 23 meter lange heipalen aangebracht. De silo’s bieden ruimte aan respectievelijk 440 ton en 500 ton graan.

De vijzels kunnen zowel verticaal als horizontaal door het graan heen. “Omscheppen is dus niet meer nodig.” Hij loopt elke dag langs de silo’s om het product te bekijken. Wanneer er geventileerd moet worden is het een kwestie van op een knopje drukken en het systeem treedt in werking.

Lees verder onder de foto.

ABZ Diervoeding uit Nijkerk laadt een vracht tarwe.
ABZ Diervoeding uit Nijkerk laadt een vracht tarwe.

Ventilatie

Vooral direct na de oogst is goed ventileren enorm belangrijk. “Tijdens het ventileren moet je met het seizoen meegaan. Met buitenlucht beluchten is magnifiek als de luchtvochtigheid onder de 65% is. Daardoor hebben wij nauwelijks droogkosten.”

De investering in de graanopslag was min of meer noodgedwongen. De vloer van het droogvak in de boerderij verzakte. Toen ook de droogruimte bij een plaatselijke veehouder werd opgezegd, zocht Knottnerus naar een andere oplossing. “Tel daar het vele stof en de overlast van muizen bij op en de keuze was snel gemaakt.”

Lees verder onder de foto.

Jonge tarweplanten groeien op het bouwland naast het erf.
Jonge tarweplanten groeien op het bouwland naast het erf.

Capaciteit 60 ton per uur

Het vullen van de silo’s vergt een andere werkwijze. “De ons zo vertrouwde stortput maakte plaats voor een bak ter grootte van een forse pallet. Via de graanschuif van de kieper storten we de tarwe daar in. De verrijdbare bak kan onder de kieper worden geschoven. Daardoor kan de trekkerchauffeur niet meer verkeerd rijden of ergens tegenaan rijden!” Vervolgens wordt het graan met de jacobsladder in de silo’s gebracht. De capaciteit ligt op 60 ton per uur.

Vooral wintertarwe

Wintertarwe is het omvangrijkste gewas in het zware zeekleigebied ten zuiden van de Dollard. Er wordt in Groningen bijna 22.000 hectare wintertarwe verbouwd (CBS 2018). Dat is ruim een kwart van de wintertarwe in heel Nederland. Knottnerus verbouwt in totaal 70 hectare wintertarwe. De grootste kavel is 45 hectare. “Wij ploegen het land in de herfst. Door een vals zaaibed te creëren wordt de kieming van duist gestimuleerd zodat het met glyfosaat kan worden afgebrand. Let wel, met zo min mogelijk liters, want mijn devies is ‘ga er verantwoord mee om’.”

Lees verder onder de foto.

Knottnerus bewaart zijn tarwe in buitensilo’s. Rechtsachter de stroloods en daarachter de schuurkas voor de tulpenbroei.
Knottnerus bewaart zijn tarwe in buitensilo’s. Rechtsachter de stroloods en daarachter de schuurkas voor de tulpenbroei.

Rassen Porthus, Talent en Graham

Het zaaizaad is afkomstig van het eigen bedrijf. Het wordt geschoond en ontsmet door loonbedrijf Boven in Finsterwolde. Vorig jaar zaaide hij de rassen Porthus, Talent en Graham. Daarnaast werd 7 hectare als proef ingezaaid met het nieuwe, halfvroege voedertarweras Gleam.

De tarweplantjes die begin november vorig jaar zijn gezaaid, staan fier overeind en kwamen goed de winter door. Ze zijn voldoende uitgehard door een paar nachten vorst.

Lees verder onder de foto.

Via de spiraaltrap kom je bij het dak van de silo.
Via de spiraaltrap kom je bij het dak van de silo.

Verkoop in fases

De verkoop van de tarwe gebeurt in fases. “In november heb ik 150 ton verkocht. Dat doe ik elk jaar om de liquiditeit van het bedrijf te ondersteunen. Vervolgens begint in januari de opbrengst van de tulpen. Steeds let ik op de Groninger graanbeurs, een belangrijke beurs voor ons, en Matif in Frankrijk voor de wereldprijzen.”

Kortgeleden verkocht Knottnerus een tweede partij aan ABZ Diervoeding uit Nijkerk. De prijs was goed en de mogelijke prijsdaling door het coronavirus woog mee in die beslissing. Daarnaast heeft hij 200 ton in de lange bewaarpool van Agrifirm. Die loopt tot eind mei. Vanaf januari ontvangt hij € 0,25 per ton per week. “Het voordeel is dat je ook een voorschot krijgt uitgekeerd.” Vorig jaar kwam de langebewaarpool in totaal boven de € 200 per ton uit.

Ondanks de toenemende regelgeving vindt Knottnerus het boer zijn een prachtvak. De veelzijdigheid is mooi. “Ik ben monteur, handelaar, boekhouder, investeerder en loonwerker tegelijk.”


 • De roervijzels kunnen in een cirkel draaien en omhoog.

  De roervijzels kunnen in een cirkel draaien en omhoog.

 • Het akkerbouwbedrijf van akkerbouwer Otto Knottnerus.

  Het akkerbouwbedrijf van akkerbouwer Otto Knottnerus.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Prachtige silo's alleen staan ze verkeerd. Ze hadden hier moeten staan :)

 • Maas1

  Dat is mooi werk👍

 • EL

  Prachtig bedrijf!

 • Steenbok

  ..

Of registreer je om te kunnen reageren.