De toename van het tarweverbruik in veevoer is de belangrijkste reden voor een groeiende consumptie. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Groter tarweverbruik en minder export in EU

EU-tarweconsumptie hoger dan verwacht; export blijft achter, volgens nieuwe USDA-ramingen.

De tarweconsumptie in de Europese Unie valt iets hoger uit dan eerder verwacht. De export loopt minder vlot dan voorzien. Dat blijkt uit een nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

In het Wasde-rapport van april verhoogt USDA de raming voor de consumptie van tarwe in de Europese Unie met 1 miljoen ton naar 112,5 miljoen ton. Deze verhoging vloeit voort uit een grotere afzet van tarwe in het veevoer. In totaal komt volgende deze raming 48 miljoen ton tarwe in het veevoer terecht.

Lees verder onder de grafiek

Humane consumptie van tarwe stijgt

De toename van het tarweverbruik in het veevoer is ook de belangrijkste reden voor een groeiende consumptie. In de voorgaande twee seizoenen kwam de totale afzet van tarwe in het veevoer uit op zo’n 45 miljoen ton. De humane consumptie van tarwe stijgt volgens deze cijfers van 63,25 miljoen ton in 2021-2022 naar 64,5 miljoen ton dit seizoen.

USDA verlaagt de exportverwachtingen voor tarwe uit de Europese Unie met 2 miljoen ton naar 34,5 miljoen ton. De verlaging hangt samen met de sterk groeiende export uit Rusland. De EU verliest marktaandeel aan de Russen waar het gaat om de uitvoer naar Afrika en het Midden-Oosten, concludeert USDA. De verwachte export van tarwe uit Rusland is om deze reden met 1 miljoen ton verhoogd naar 52 miljoen ton.

Uitvoer tarwe EU

De exportvoorspelling van USDA voor EU-tarwe is lastig te onderbouwen met concrete cijfers van de Europese Commissie. Volgens EU-cijfers is tot eind maart bijna 24 miljoen ton aan zachte en harde tarwe geëxporteerd. Volgens die gegevens zou de export ruim 1 miljoen ton kleiner zijn dan in dezelfde periode van vorig seizoen. Maar het systeem waarin de cijfers worden bijgehouden vertoont mankementen. Op grond van eerder verstrekte gegevens mag worden verondersteld dat de uitvoer op een vergelijkbaar niveau ligt als vorig jaar of zelfs iets daarboven.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin