Akkerbouw

Achtergrond

Onderwatergewicht fritesaardappelen iets gedaald

Het onderwatergewicht van fritesaardappelen is door de neerslag vorige week iets gedaald, van 370 naar 368 gram.

Dat blijkt uit de proefrooicijfers week 33 van aardappelverwerker Aviko Potato. Volgens Wiert Wiertsema, agronoom bij Aviko Potato, is dat een neerslageffect. De aardappelen hebben door de hoeveelheid vocht afgelopen week vooral kilo’s bijgegroeid, maar relatief weinig zetmeel. Hetzelfde effect trad ook vorig jaar op, toen na een lange periode van droogte er in augustus eindelijk wat neerslag viel.

Gemiddelde opbrengst

Verder deze week eigenlijk geen bijzonderheden. Er is gemiddeld ruim 5 ton per hectare bijgegroeid, waardoor de gemiddelde opbrengst uitkomt op 48 ton per hectare. Dat is een fractie meer dan in 2016. Tot nog toe allemaal vrij gemiddeld, aldus Wiertsema.

Representatief

De proefrooiing is representatief voor wat we kunnen verwachten, zegt Wiertsema. De opbrengst is weliswaar gemiddeld, de spreiding tussen de percelen is echter wel erg groot. Aviko Potato bemonsterd voor de proefrooiing wekelijks tientallen percelen verspreid over Nederland, zowel beregend als niet beregend. Er zijn opbrengstverschillen tussen regio’s, maar ook binnen regio’s zijn er grote verschillen tussen percelen. Globaal geteld zijn de opbrengsten bijvoorbeeld in Flevoland goed en in Oost-Nederland slecht, maar er zijn ook slechte percelen in Flevoland en goede percelen in Oost-Nederland. Beregende percelen geven beduidend hogere opbrengsten dan niet beregend. Enerzijds ronduit goed en anderzijds ronduit slecht resulteert overall over Nederland voorlopig in een gemiddelde opbrengst.

Of registreer je om te kunnen reageren.