Akkerbouw

Achtergrond

Businessgroepen Cosun broodnodig voor bietenprijs

Bietentelers boffen dat Cosun meer bedrijven heeft dan alleen Suiker Unie, dat verlies leed in 2018. Dankzij Sensus, Duynie, SVZ en vooral Aviko betaalde Cosun meer voor de bieten dan de basisprijs. Deze dochterbedrijven maakten wel winst. Hoe doen ze dat?

Coöperatie Cosun heeft een moeilijk jaar achter de rug. De bietenprijs van € 35,59 was de laagste die ooit is betaald aan de leden, in ieder geval sinds de invoering van de minimum bietenprijs in de EU in 1968. Cosun hield vorig jaar € 1 miljoen over onder de streep. Dat is het laagste nettoresultaat ooit.

Lees ook: Suikersector verkeert in zwaar weer

Bovendien draaide businessgroep Suiker Unie voor het eerst in de meer dan 100-jarige geschiedenis met verlies. Dat raakt de coöperatie extra hard, omdat Suiker Unie decennialang het paradepaardje was van de coöperatie.

Coöperatie Cosun heeft 5 businessgroepen: Suiker Unie, Aviko, Sensus, Duynie en SVZ. Suiker Unie was vroeger de grootste.

Cosun is eigendom van zo’n 9.200 bietentelers. Gelukkig voor hen heeft de coöperatie naast Suiker Unie nog 4 businessgroepen die in 2018 allemaal wel winst hebben gemaakt. Van deze groepen is aardappelverwerker Aviko verreweg de belangrijkste.

Aviko nam de rol van paradepaardje vorig jaar over van Suiker Unie. Aviko realiseerde 42% van de totale Cosun-omzet, tegen 36% voor Suiker Unie.

Cosun: geen winstcijfers, wel omzetgegevens

Cosun maakt geen winstcijfers per businessgroep bekend, maar wel omzetgegevens. In 2013 zorgde Suiker Unie nog voor 48% van de totale omzet van Cosun en Aviko voor 33%. In 2018 was dat praktisch andersom. Het aandeel van Suiker Unie was 36% en Aviko realiseerde 42% van de omzet van Cosun. Die bedroeg € 2,1 miljard in 2018. De andere businessgroepen Duynie (voer, aardappelzetmeel en biogas), Sensus (inuline) en SVZ (groente- en fruitingrediënten) zorgden samen voor 22% van de omzet.

Lees meer over de businessgroepen in de digitale Boerderij, nr. 31 van 30 april 2019.

Of registreer je om te kunnen reageren.