Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Breeders Trust: NVWA zet pootgoedkeuring te kijk

De NVWA zet het Nederlandse keuringssysteem voor pootaardappelen te kijk. Dat stelt Breeders Trust omdat de NVWA de 2 aardappelpercelen waar illegaal pootgoed is geplant gecontroleerd laat uitgroeien.

“We slaan internationaal een modderfiguur”, zegt directeur Geert Staring van Breeders Trust, de organisatie die toeziet op naleving van het kwekersrecht.

Handelsbedrijf Zeeland Trade heeft minstens 250 ton illegaal pootgoed in de markt gezet. Dat is terechtgekomen bij ten minste 8 boeren in België. De Belgische fytosanitaire autoriteit FAVV heeft bepaald dat de telers dit illegale pootgoed weer moeten oprooien en (laten) vernietigen.

2 van deze Belgische telers hebben ook land in Nederland waar het pootgoed is geplant. De NVWA heeft besloten dat de telers dit gecontroleerd mogen laten uitgroeien, zegt een woordvoerder van de fytosanitaire autoriteit. “De NVWA zal nog enkele controles op bruinrot en ringrot uitvoeren om fytosanitaire risico’s uit te sluiten. Na de oogst kunnen de aardappelen gecontroleerd worden afgezet voor verwerking of consumptie.”

Breeders Trust: juiste beslissing van FAVV

Staring vindt dat FAVV de enige juiste beslissing heeft genomen. “Het is een fytosanitair risico om deze aardappelen in de grond te laten zitten. De traceerbaarheid is niet gewaarborgd. Die rommel moet worden opgeruimd. De hele aardappelsector verwacht van de NVWA dat er kordaat wordt opgetreden tegen deze louche Zeeuwse handelaar.”

Onbegrijpelijk dat de NVWA voor een, op het eerste gezicht, praktische oplossing kiest

Staring vindt het verkeerd dat de NVWA het illegale pootgoed in Nederland in de grond laat zitten. “Er zijn ongecertificeerde pootaardappelen illegaal van een pootgoedteler naar een louche handelsbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen gegaan. Daar kan onderweg van alles aan toegevoegd zijn. Het is onbegrijpelijk dat de NVWA voor een, op het eerste gezicht, praktische oplossing kiest. De NVWA zet zo het Nederlandse keuringsysteem te kijk. Het is een aanfluiting van het NAK-certificaat, waar importeurs en boeren over de gehele wereld blindelings op vertrouwen. Dat is een zorgvuldig opgebouwd imago met daarachter een groot sectorbelang.”

We moeten net als de FAVV een duidelijke lijn trekken: tot hier en niet verder

Breeders Trust bereidt aangifte voor

Breeders Trust is bezig een aangifte voor te bereiden. Staring: “Die gaan we neerleggen bij de NVWA. We willen dat de NVWA een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de handel en wandel van Zeeland Trade. Het is zeer kwalijk dat deze malafide handelaar aardappelen als pootgoed verkoopt met vervalste labels en zo onwetende buitenlandse telers om de tuin leidt. Het is erg sneu voor de gedupeerde telers, maar deze fraude overstijgt het belang van een individuele teler. De Nederlandse pootgoedsector heeft internationaal een goede naam. Die behouden we alleen als we de rotte appels uit de mand halen en net als de FAVV een duidelijke lijn trekken: tot hier en niet verder. We slaan internationaal een modderfiguur als de NVWA haar verantwoordelijkheid niet neemt.”

Lees ook: Belgapom: Nederland is laks met pootgoedfraude

Laatste reacties

  • Kaiser

    Breeders Trust gaat ervan uit dat het illegale pootgoed gebruikt zou worden voor pootgoedteelt. Uit het artikel hierboven kan ik niet ontdekken of het illegale pootgoed gebruikt is voor bestemming pootgoedteelt dan wel consumptieteelt.
    Maakt nogal verschil. Wanneer niet duidelijk is of het illegale pootgoed voor pootgoedteelt of consumptieteelt bedoeld was, komt er van mij in ieder geval geen oordeel rond wat er gebeurd is.

  • jan4072

    Opnieuw een bewijs dat de NVWA (lees regering) er gewoon op uit is: "alle boeren Nederland uit".
    De akkerbouw zit nu ook in het verdomhoekje waar de kippen-, varkens- en koeienboeren al langer zitten

Of registreer je om te kunnen reageren.