Akkerbouw

Achtergrond

Meer dan 11.000 glyfosaatzaken tegen Bayer

Duits chemiebedrijf blijft zich verdedigen tegen beschuldigingen aanklagers.

Chemiereus Bayer – die vorig jaar Monsanto overnam – heeft 11.200 rechtszaken tegen zich over de mogelijke kankerverwekkendheid van glyfosaat. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Leverkussen.

Bayer blijft volhouden dat glyfosaat veilig is en gaat dan ook vol tegen de beschuldigingen van aanklagers in. Zo is het bedrijf in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak in de eerste rechtszaak waarbij Bayer een bedrag moet betalen aan een tuinman die mogelijk kanker zou hebben gekregen door het gebruik van glyfosaat.

Rechtszaken rond glyfosaat drukken winst chemieconcern Bayer.
Rechtszaken rond glyfosaat drukken winst chemieconcern Bayer.

“Ik wil nogmaals benadrukken dat we het oneens zijn met de uitspraak in de Johnson-zaak. We zijn daarom in hoger beroep gegaan en we zullen doorgaan met onszelf blijven verdedigen in alle komende zaken”, aldus CEO Werner Baumann.

De hoeveelheid zaken zegt volgens Bayer niks over de risico’s die Bayer loopt. Het bedrijf kan moeilijk voorspellen waar het heen gaat, daarvoor wil het eerst een aantal zaken afwachten. Bayer besteedde in 2018 in de gewasdivisie zo’n € 250 miljoen aan juridische verdediging.

Minder winst in 2018

Mede door de glyfosaatzaken was het een ‘uitdagend jaar’, zoals Bayer het zelf noemt. Het chemiebedrijf maakte in 2018 fors minder winst dan het jaar ervoor. Door eenmalige uitgaven daalde de winst naar € 1,7 miljard tegenover € 7,3 miljard in 2017. Dat betekende een daling van 77%.

De daling heeft vooral te maken met eenmalige kosten die te maken hebben met de overname. De omzet steeg wel met 4,5%. Dat is volgens planning van Bayer dat ieder jaar 4 tot 5% wil groeien.

De gewasdivisie van het bedrijf realiseerde een omzet van € 14,3 miljard. Dat is een stijging van 49%, voornamelijk veroorzaakt door de overname van Monsanto.

Goede resultaten waren er vooral in Noord-Amerika en Azië, in Europa daalde de omzet. Redenen hiervoor waren registratiebeperkingen en ongunstige weersomstandigheden waardoor vooral minder fungiciden en herbiciden werden verkocht.

Europa begint achter te lopen

Tijdens de presentatie hield Bayer-CEO Werner Baumann een pleidooi voor betere omstandigheden voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Hij ziet dat Europa achter begint te lopen op het gebied van digitalisering en nieuwe technologieën.

Hij betreurt het dat technologieën als CRISPR-Cas onder genetische modificatie vallen in de EU. Dat maakt het volgens hem zeer onaantrekkelijk om in Europa met deze ‘fantastische, veelbelovende nieuwe technologie’ te werken. “Het is aan politici om snel een oplossing te vinden, anders loopt Europa het risico om op dit gebied ook achter te lopen”, aldus Baumann.

Of registreer je om te kunnen reageren.