Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

‘Minder spuiten dankzij bloemrijke akkerranden’

Meer bloemrijke akkerranden, hagen en nestkasten. Dat is de opzet van een nieuw agrarisch natuurproject in de Haarlemmermeer. Akkerbouwer Richard Enthoven is een van de deelnemers. Met bloemrijke perceelsranden heeft hij al ervaring. “Dat leidt aantoonbaar tot minder bespuitingen.”

Nee, hij is zeker geen bioloog. Liever omschrijft Richard Enthoven zichzelf als een ‘agrarisch ondernemer met wat meer belangstelling voor vogels, bloemen en insecten dan gemiddeld’. Dat is de reden dat hij al jaren zijn akkerranden inzaait met een bloemenrijk mengsel. Hartstikke mooi voor voorbijgangers, maar ook zinvol voor hem als akkerbouwer. “In die bloemenstroken leven de natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld luizen en daardoor hoef ik minder te spuiten.”

Vorige zomer zag hij het regelmatig gebeuren. Een auto stopt en een heel gezin stapt uit. Allemaal met een kniptang in de hand. Met flinke bossen bloemen vertrokken ze even later weer. Vindt hij prima. “Soms vragen ze me vooraf of ze wat bloemen mogen plukken. Doen ze trouwens niet altijd. Ach, maakt niet uit, laat iedereen maar genieten van de bloemen op mijn land.”

Biodiversiteitsproject in de droogmakerij

Enthoven heeft samen met zijn vrouw José een akkerbouwbedrijf in de Haarlemmermeer met ruim 60 hectare land. Dit jaar doet hij samen met vijf collega’s mee met een nieuw biodiversiteitsproject in de droogmakerij. De opzet is om het beheer van akkerranden, bermen, slootkanten en erven af te stemmen op nuttige dieren. Op weg naar nog meer bloemrijke akkerranden, meer hagen, singels en nestkasten. Het project wordt gecoördineerd door CLM Onderzoek en Advies.

Beheer van wegbermen op de schop

Naast de groep boeren doen de gemeente Haarlemmermeer en provincie Noord-Holland mee. Het beheer van wegbermen gaat op de schop. De distels maken plaats voor inheemse bloemensoorten. Enthoven: “Dat is een belangrijk onderdeel van het project. Wij als akkerbouwers hebben ontzettend veel last van die distels en stekels. Als ook de bermen worden ingezaaid met bloemrijke mengsels is dat voor iedereen positief.”

‘Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is echt omlaag gegaan’

Enthoven hoefde er niet lang over na te denken. Natuurlijk deed hij mee met het project. Met zijn bloeiende akkerranden had hij al een stap gezet, nu zet hij de volgende stap. Voor zijn bedrijf is een plan gemaakt. De windsingel op zijn erf wordt aangevuld en vernieuwd. Ook komt er een beukenhaag tussen twee percelen. Vogels en vleermuizen gebruiken de singels en hagen als rust-, schuil- en broedplaats. Ze eten de insecten die in de bloemenranden langs de akkers leven.

Richard Enthoven heeft circa 1 hectare grond met bloemen ingezaaid, een rand van drie meter rond zijn percelen. “Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen trekken vanuit die randen het land in. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is echt omlaag gegaan.” - Foto: Fotopersburo Dijkstra
Richard Enthoven heeft circa 1 hectare grond met bloemen ingezaaid, een rand van drie meter rond zijn percelen. “Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen trekken vanuit die randen het land in. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is echt omlaag gegaan.” - Foto: Fotopersburo Dijkstra

Hij snapt best dat niet elke akkerbouwer staat te springen om een deel van zijn dure grond te bestemmen voor natuur. “Mijn situatie is best gunstig. Ik heb twee grote kavels waardoor de natuurvriendelijke inrichting van de randen relatief weinig grond kost. Bovendien ontvang ik daarvoor een vergoeding. Dat is een stimulans om in actie te komen.”

Financieel profijt

Bij elkaar heeft de akkerbouwer nu circa 1 hectare grond met bloemen ingezaaid, een rand van drie meter rond zijn percelen. Daar heeft hij zelf ook financieel profijt van. “Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen trekken vanuit die randen het land in. Uit onderzoek is gebleken dat die insecten veel verder het land in vliegen dan je zou denken. Dat heeft effect op het aantal plaaginsecten in mijn gewassen. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is echt omlaag gegaan.”

Meer onkruid in boerenland

Hij ziet uit naar de aanpassing van het bermbeheer langs de gemeentelijke en provinciale wegen. Bezuinigingen op het beheer hebben de laatste jaren geleid tot meer onkruid in het boerenland. “Logisch dat akkerbouwers zich daar aan ergeren. De overheid doet nu mee met dit project. Zijn we blij mee. De gemeente gaat een deel van hun bermen anders beheren, meer gericht op bloeiende kruiden. Over hoe en waar, gaan we overleggen met de aannemer die het werk gaat uitvoeren. Ik ben optimistisch, het kan er alleen maar beter op worden.”

‘Dit is goed voor ons imago. Ik verwacht een sneeuwbaleffect’

Is de Haarlemmermeer over tien jaar een grote bloemenzee? Enthoven lacht, dat zal niet gebeuren. Akkerbouwgewassen blijven in het gebied centraal staan. “Maar ik ga er wel vanuit dat het vooruitgaat met de biodiversiteit. Dit is goed voor ons imago. Ik verwacht een sneeuwbaleffect. Collega’s gaan aanhaken als zij de voordelen zien. Bij mij kunnen ze komen kijken.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat een flauwe kul. Het klinkt mooi om te kletsen over insecten en vogeltjes maar daar gaat het niet om. En minder spuiten is ook niet te danken aan die beestjes. Of er nu veel of minder veel luizen zijn; spuiten moet je toch. Boeren doen mee omdat ze er geld voor krijgen en omdat de gemeente de bermen minder onkruidrijk willen maken. De rest is bla bla. Ik moet altijd extra korrels strooien naast die natuurstroken tegen de kruipende insecten die mijn jonge tarwe- en maisplanten aanvreten.

 • alco1

  En hoeveel jaar ervaring?
  En dan al kunnen zeggen dat minder bespuiting nodig is?
  Wat een succes (fantasie) verhaal

 • MKRouveen1

  Het is wel een mooi uithangbord voor de burgers. Maar als bloemen zo goed zijn voor de insecten (en vooral bijen) laat gemeentes dan bermen en dijken ook volzaaien. Er zijn meer dan genoeg nutteloze groenstroken in NL waar prima zulke bloemen kunnen groeien.

 • farmerbn

  Laat NatuurMonumenten alle natuurgronden maar inzaaien met die bloemen. Ze hebben grond genoeg. Doe eerst je eigen tuin inzaaien voordat je je bemoeid met andermans grond.

 • Vhouder

  hoe breder de bloemrijke rand hoe minder grond om te betelen dus zo gezien is het wel waar voor de rest geloof ik er niks van

 • jan007

  Goed bezig! Goede reclame voor onze sector

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.