Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Op koers naar gemiddelde opbrengst, OWG zorgelijk

De aardappelgroei blijft op het spoor van een gemiddelde opbrengst. Dat blijkt uit de meest recente proefrooiing van Aviko Potato.

De opbrengst van de belangrijkste fritesrassen Agria, Victoria, Fontane en Innovator ligt in week 31 op 47 ton per hectare, 5 ton per hectare meer dan een week eerder. Het lijkt erop dat de groeicurve al iets begint af te vlakken. De kans is daardoor aanwezig dat de eindopbrengst dichter bij die van de ‘gemiddelde jaren’ 2016, 2015 en 2013 uitkomt (60 ton per hectare) dan bij de topjaren 2012 en 2014. Alles hangt er nog af van de groei in augustus en het wel of niet optreden van zogenoemde nagroei, stelt Willem van Tilburg, hoofd inkoop aardappelen bij Aviko Potato.

De aardappelen zijn dit jaar wel uitzonderlijk grof. 76% van de aardappelen vallen in week 32 al in de maat 50 millimeter opwaarts. Niet eerder lag het groftepercentage in week 32 zo hoog. Oogst 2014 komt het dichtst in de buurt, toen had 74% de knollen een diameter groter dan 50 millimeter. Gemiddeld ligt het groftepercentage in week 32 op 65. Dat de aardappelen zo grof zijn is ook een aanwijzing dat het gewas al redelijk aan het einde van zijn levenscyclus zit, waardoor de groei de komende weken wat sneller zal afvlakken dan normaal.

OWG laag

Het lage onderwatergewicht (OWG) begint ietwat zorgelijk te worden. Dat ligt in week 32 op 344 gram. Niet eerder was dat in week 32 zo laag als dit jaar. Het is iets lager dan in 2015 (348 gram). Het verschil met 2015 is dat destijds het OWG wat sneller opklom dan dit jaar. Uiteindelijk kwam toen het OWG uit op 380 gram. Daar ziet het dit jaar vooralsnog niet naar uit.

Uit de grafiek kan dus niet gedestilleerd worden welk ras het zorgenkindje is qua OWG, dus welk ras het OWG-gemiddelde zo omlaag trekt. Aviko Potato geeft daarover geen toelichting. Waarschijnlijk is het Agria, omdat dit ras bekend staat om zijn lage OWG‘s.

Eén reactie

  • henk 60

    60 ton min 20 % voor de spuitsporen en de kopakkers is 48 ton rooien. Dat is geen 48 ton leveren. Weet wie dit monster nemen doet die zijn gebaad bij een top opbrengst en dus lage prijs. Ik geloof ze nog niet direct.

Of registreer je om te kunnen reageren.