Akkerbouw

Achtergrond

Cosun zoekt naar kaskraker

Cosun ontwikkelt in zijn innovatiecentrum nieuwe toepassingen voor biomassa. Dat verhoogt de toegevoegde waarde, zegt voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer.

Op het terrein vlak naast de suikerfabriek in Dinteloord in West-Brabant staat een gloednieuw gebouw. Daar heeft bietentelerscoöperatie Cosun het Innovation Center gebouwd. In 2014 werd het besluit genomen om te bouwen en donderdag 7 december is het officieel geopend. Het Cosun Innovation Center vergde een investering van € 15 miljoen. In februari volgend jaar wordt ook het kennis- en

onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt (IRS) daarin onder gebracht, zegt voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer. “Cosun wil gewassen op een rendabele manier verwerken. Innovaties verhogen onze toegevoegde waarde.”

Dirk de Lugt is voorzitter van de raad van beheer van Cosun. "We hopen een kaskraker te ontwikkelen in ons Innovation Center.' - Foto: Peter Roek
Dirk de Lugt is voorzitter van de raad van beheer van Cosun. "We hopen een kaskraker te ontwikkelen in ons Innovation Center.' - Foto: Peter Roek

Verdient Cosun de investering van € 15 miljoen terug?

“Innovatie is vanzelfsprekend voor Cosun. Voor ieder bedrijf geldt dat als je niet innoveert, het maar de vraag is of je over tien jaar nog bestaat. Daarom hebben onze aandeelhouders, de bietentelers, de investering goedgekeurd.”

Wat verwacht u van het Innovation Center?

“Cosun wil gewassen op een rendabele manier verwerken tot voeding en non-food. Bij de non-food valt te denken aan toepassingen voor de chemische industrie of voor de energiesector. Innovaties verhogen onze toegevoegde waarde. Op de lange termijn hoop ik dat we nieuwe waardevolle producten uit onze reststromen kunnen afzetten.”

Heeft Cosun al voorbeelden van innovaties voor non-food toepassingen?

“Uit cichorei halen we een grondstof die waterleidingen vrij houdt van kalkaanslag. Zo’n natuurlijk middel vervangt chemische reinigingsmiddelen. Uit bietenpulp halen we microvezels die worden toegevoegd aan bijvoorbeeld sauzen, dressings, verf en wasmiddelen. De natuurlijke grondstof is een emulgator die zorgt dat de vloeistof homogeen blijft.

‘Het helpt als de overheid duidelijke doelen formuleert’

We richten ons ook op de afzetmarkt voor bioplastics. Die is gigantisch groot. We ontwikkelen innovatieve producten in samenwerking met andere bedrijven.”

Doet de overheid genoeg aan het stimuleren van innovatie?

“De overheid wil klimaatdoelen realiseren. Het zou de innovatie erg helpen als de overheid duidelijke doelen formuleert. Bijvoorbeeld door te stellen dat binnen een bepaalde termijn 10% van de chemische grondstoffen van plantaardige oorsprong moeten zijn.”

De proeffabriek in het Innovation Center kan op kleine schaal nieuwe producten testen. - Foto: Cosun
De proeffabriek in het Innovation Center kan op kleine schaal nieuwe producten testen. - Foto: Cosun

Er zijn veel bedrijven en universiteiten met grote R&D-afdelingen. Waarom gaat Cosun zelf innovaties ontwikkelen in het Innovation Center?

“We hebben tachtig goed opgeleide mensen in dienst voor onderzoek. Die willen we aan ons binden door ze een aantrekkelijke werkplek te bieden. Nog een argument is dat het Innovation Center direct naast de suikerfabriek ligt in Dinteloord. Ook het kennisinstituut IRS komt in februari hier. Dan hebben we veel kennis bij elkaar. Ook heeft het Innovation Center een eigen proefopstelling. Nieuwe vindingen uit het laboratorium kunnen we direct zelf op kleine schaal testen. En het centrum is een visitekaartje waar we bestaande en nieuwe klanten kunnen ontvangen.”

Zal een innovatie ooit de suiker van Suiker Unie of de aardappelproducten van Aviko voorbij streven?

“Natuurlijk hopen we hier een kaskraker te ontwikkelen, maar uw suggestie is erg onwaarschijnlijk. Suiker Unie en Aviko hebben elk een omzet van meer dan € 700 miljoen. Het zou al fantastisch zijn als we met een nieuwe productstroom € 200 miljoen aan omzet zouden realiseren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.