Akkerbouw

Achtergrond 1651 x bekeken

Tarweruzie breekt los tussen Egypte en Rusland

Rusland en Egypte hebben onenigheid over tarwe. Dat zal niet lang duren; de landen zijn afhankelijk van elkaar.

Er is een flinke ruzie ontstaan tussen Rusland en Egypte. Rusland wil tarwe verkopen aan Egypte, maar die houdt de import tegen. Als straf weigert Rusland vanaf donderdag 22 september de toegang voor alle groente en fruit uit Egypte. De ruzie escaleerde nadat Egypte eind vorige week een lading van 60.000 ton tarwe afkeurde in de Russische haven Novorossiejsk. Vorige week was al een lading Roemeense tarwe niet goed genoeg bevonden.

Egypte wil lagere prijs tarwe

Egypte blokkeert de import omdat het een lagere prijs wil bedingen. Het land is afhankelijk van de import van tarwe. Egypte oogstte dit jaar 8,6 miljoen ton tarwe. Het moet daarnaast zo’n 12 miljoen ton importeren om in de binnenlandse behoefte te voorzien. Egypte is daarmee verreweg de grootste tarwe-importeur in de wereld. De overheid subsidieert de broodproductie om het basisvoedsel betaalbaar te houden. Toen oud-president Moebarak eind 2010 wilde bezuinigen op dit dure programma, leidde dat uiteindelijk tot zijn val.

De overheid subsidieert de broodproductie om het basisvoedsel betaalbaar te houden.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
De overheid subsidieert de broodproductie om het basisvoedsel betaalbaar te houden.

Foto: ANP

Eis Egypte: geen korrel ergot-schimmel in importtarwe

De huidige machthebbers realiseren zich dat maar al te goed. Maar Egypte heeft een gebrek aan geld doordat toeristen wegblijven en olie en gas goedkoop zijn. Egypte wil daarom de tarweprijs drukken en gebruikt daar een fytosanitair drukmiddel voor. De overheid eist sinds 28 augustus dat importtarwe helemaal vrij is van de ergot-schimmel (moederkoorn). De schimmel komt hier weinig voor, maar in veel landen waar Egypte tarwe koopt is dat anders.

Tarwe-exporteurs willen niet meer leveren aan Egypte

De tarwehandelsbedrijven kunnen niet 100% garanderen dat in een schip met 60.000.000 kilo tarwe geen korrel voorkomt zonder een spoor van ergot. Daarom tekenen de exporteurs niet meer in op de inkooptenders die Egypte uitschrijft. Vóór 28 augustus hanteerde Egypte de internationaal aanvaarde norm van 0,05% ergot, die ook staat in de interventieregels van de Europese Unie voor tarwe. Egypte had de ergot-norm eerder al eens op nul gezet, maar trok dat later weer in omdat geen tarwekorrel het land meer binnen kwam. Egypte kan nu nog even vooruit met de voorraden van de eigen oogst, maar ooit moet het land weer tarwe importeren.

Transportcapaciteit Rusland beperkt

Rusland kan daar niet op wachten. Het land oogstte een record van ruim 70 miljoen ton tarwe. Dat is 26% meer dan vorig jaar. Er is dus veel beschikbaar voor de export. Maar de tarwe moet vaak enorme afstanden overbruggen van perceel naar een haven aan de Zwarte Zee. De transportcapaciteit is beperkt, waardoor in een overvloedig oogstjaar als dit de export niet onderbroken mag worden. Er is altijd de dreiging van een strenge winter die spoorlijnen en havens onbruikbaar maakt.

Importblokkade Russisch groente en fruit voor Egypte

Om Egypte te straffen, blokkeert Rusland vanaf donderdag 22 september de import van groenten en fruit uit Egypte. Volgens de Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor voldoen producten uit Egypte niet aan de fytosanitaire eisen. Dat is natuurlijk flauwekul. Rusland zet Egypte hiermee onder zware druk. Sinds Rusland de import boycot vanuit de EU, is Egypte een grote leverancier geworden van aardappelen, groenten en fruit. De ruzie wordt wel weer bijgelegd. Rusland heeft de groenten en fruit nodig van Egypte, en Egypte kan niet zonder tarwe uit Rusland. Maar voorlopig kunnen ze elkaar niet luchten of zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.