Akkerbouw

Achtergrond

Export tarwe verschuift in EU van west naar oost

De Oost-Europese landen worden steeds belangrijker voor de export van tarwe vanuit de Europese Unie. De rol van Frankrijk en Duitsland wordt minder.

De EU is als handelsblok één van de grootste exporteurs van tarwe in de wereld. De VS staat net aan kop in de ranglijst. De andere grote vier zijn de EU, Canada, Australië en Rusland. Dit seizoen 2013/2014 klimt de EU naar de tweede plek met een recorduitvoer van zo'n 29 miljoen ton tarwe. De VS verwacht dit seizoen een export van bijna 32 miljoen ton tarwe.

Binnen de EU verschuift de tarwe-export van het westen naar het oosten, blijkt uit gegevens die de Europese Commissie onlangs publiceerde. De Commissie zette op een rij hoeveel tarwe sinds 2008/2009 in de eerste helft van ieder seizoen is verkocht aan derde landen. De Oost- en Midden-Europese landen werden in 2004 lid van de EU. Roemenië en Bulgarije volgden in 2007.

Van 1 juli tot en met 31 december 2013 exporteerde de EU een record van 14,6 miljoen ton tarwe naar derde landen. Van 2008 tot en met 2012 lag de tarwe-export in de eerste helft van het seizoen gemiddeld op 8,2 miljoen ton. De export floreert vanwege tegenvallende oogsten elders in de wereld.

Frankrijk is nog steeds de grootste tarwe-exporteur met een aandeel van 38 procent in de eerste helft van dit seizoen. Van 2008 tot en met 2012 was 65 procent van de exporttarwe van Franse herkomst. Het Duitse aandeel zakte van 20 naar 17 procent.

Roemenië wordt steeds belangrijker. Van 2008 tot en met 2012 (eerste helft van de seizoenen) kwam 4 procent van de exporttarwe uit Roemenië. In de eerste helft van dit seizoen is dat 21 procent. Bulgarije levert nu 5 procent en valt in de periode 2008-2012 onder overige landen vanwege het kleine aandeel. Dat geldt ook voor Litouwen (huidig aandeel 7 procent), Polen (4 procent) en Letland (4 procent).

In tegenstelling tot de herkomst is de bestemming van de Europese tarwe weinig veranderd, meldt de Commissie. Algerije blijft de grootste afnemer van Europese tarwe. Van alle exporttarwe is in de eerste helft van dit seizoen 57 procent verkocht aan landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat was 61 procent in de periode 2008 tot en met 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.