De minister is niet van plan de vervroegde termijn van 2030 nu te verankeren in de wet die het geld voor de provincies regelt in het fonds voor de transitie van de landbouw (€ 24,3 miljard). - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Doel 2030 komt als het aan de minister ligt niet in het transitiefonds

Als provincies te weinig doen om doelen op het gebied van natuurbescherming te realiseren, kan de minister besluiten geen geld uit het transitiefonds uit te keren. Het jaartal 2030 komt niet in de wet voor het transitiefonds. Dat schrijft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de Tweede Kamer.

Van der Wal stelt dat provincies maatregelen moeten nemen om de biodiversiteit te verbeteren zodat Natura 2000-gebieden in stand blijven. Dat staat los van het jaartal 2030 of 2035 in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering.

Als provincies geen maatregelen nemen of de doelen niet halen, kan het Rijk op verschillende manieren bijsturen. Dat varieert van een bestuurlijk gesprek via extra ondersteuning vanuit het Rijk tot het weigeren van financiering uit het transitiefonds, stelt de minister.

Stikstofwet ligt nog niet bij Raad van State

In de huidige wet staat dat in 2035 de stikstofneerslag in 74% van de stikstofgevoelige natuurgebieden onder de norm moet zijn. Deze norm wordt ook wel de Kritische Depositiewaarde genoemd.

Het kabinet wil dat jaartal vervroegen naar 2030 en is bezig met het voorbereiden van een wet. Uit de brief van Van der Wal blijkt echter dat deze wet nog niet ter advies naar de Raad van State is gestuurd.

De Raad van State neemt doorgaans enkele maanden de tijd voor een advies. Het duurt dus zeker nog maanden voordat het kabinet met een voorstel komt om de doelstellingen in de stikstofwet te vervroegen naar 2030. Als de provincies die doelstellingen niet halen, is het de vraag of de wetswijziging nog zin heeft.

Van der Wal haalt het laatste advies van Johan Remkes (Wat wel kan) aan. Daarin staat dat er omstandigheden kunnen zijn waarbij provincies niet kunnen of hoeven te voldoen aan de gestelde termijn (2030).

De minister is niet van plan de vervroegde termijn van 2030 nu te verankeren in de wet die het geld voor de provincies regelt in het transitiefonds (€ 24,3 miljard). De Kamer praat woensdag 10 mei over de instelling van het fonds.

‘Wijzigingsvoorstellen geen goed idee’

Verschillende partijen (Volt, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA) dienden wijzigingsvoorstellen in om 2030 als doelstelling voor natuurverbetering op te nemen in de wet voor het stikstoffonds. Van der Wal vindt dat geen goed idee. Volgens haar moet de aanpassing van de termijn netjes in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering worden geregeld. De wet voor het transitiefonds verwijst naar die andere wet. Aanpassing van de jaartallen in de wet dient ‘een volwaardig en zorgvuldig traject’ te doorlopen, zegt de minister.

Lees ook: Miljoenen voor aankoop landbouwgrond en opkoop piekbelasters

Stikstoffonds kan ruimer ingezet worden

De minister krijgt wel meer mogelijkheden om het fonds in te zetten. Zo wordt nadrukkelijk in de wet opgenomen dat ook geld kan worden uitgetrokken voor generieke (landelijke) maatregelen, naast de gebiedsgerichte aanpak. Daarnaast wordt het doel van het fonds verbreed van ‘verduurzaming van de landbouw’ naar ‘economische, ecologische en sociale verduurzaming van de landbouw’. Zo kan het fonds worden ingezet voor maatregelen die voortvloeien uit het Landbouwakkoord.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Die 25 miljard kan dus straks vrijwel overal aan worden uitgegeven, zonder verder toezicht vd 2e kamer…
    Volstrekt onverantwoorde wetgeving in de maak en over 10 jaar weet niemand meer hoe het zo gekomen is en wast iedere politici z’n handen in onschuld. Mijn kinderen worden opgezadeld met ongekende schulden.

  2. Let op: het geld loopt al een beetje weg. Ipv boeren uit te kopen met dat geld kan het straks ook voor andere doelen uitgegeven worden. Krijgen bijvoorbeeld natuurorganisaties geld om er voor hen leuke dingen mee te doen.

    1. zo wie zo was het meeste geld al gereserveerd voor natuur (herstel) !

Beheer
WP Admin