Coulissenlandschap bij Surhuisterveen (Fr.) - Foto: Anne van der Meer AlgemeenNieuws

Transitiegeld voor de boer, niet voor de keten

Landbouwmaatregelen betaald uit het transitiefonds van € 24,3 miljard zijn voor de boer en niet voor de keten. Alleen in uitzonderingsgevallen trekt de minister geld uit voor andere bedrijven dan de primaire landbouw.

De minister verwacht tegelijk wel dat de keten rond de boer een bijdrage levert aan de verduurzaming van de landbouw en de transitie van het landelijk gebied.

Dat bleek woensdagavond tijdens een technische briefing door ambtenaren van de ministeries van Financiën en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De ambtenaren kregen een uur om vragen van Kamerleden te beantwoorden over de Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur.

Vangnet voor uitzonderingen

In de wet is een zogenoemde vangnetbepaling opgenomen om in uitzonderingsgevallen en onder voorwaarden toch geld uit te trekken voor maatregelen in andere sectoren. Dat moet dan wel binnen een gebiedsplan passen.

Doel van de landbouwmaatregelen is dat ze niet alleen helpen om de stikstofneerslag in kwetsbare gebieden te verminderen. Ook water- en klimaatdoelen moeten ermee worden behaald.

Peilverhoging veenweidegebieden

De peilverhoging in veenweidegebieden is een voorbeeld dat uit het transitiefonds kan worden betaald. Met zo’n maatregel wordt ook de uitstoot van broeikasgassen beperkt. Voor een landbouwmaatregel waarmee een klimaatdoel wordt nagestreefd, komt wel geld uit het transitiefonds voor het landelijk gebied.

Het klimaatfonds van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft geen geld beschikbaar. Het klimaatfonds ondersteunt wel klimaatmaatregelen in de glastuinbouw.

De Tweede Kamer praat volgende week donderdag over het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de stikstofproblematiek met de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal.

Reacties

    1. @ Jan-Roelof Jalvingh Dank voor de correctie. Passen we aan.

Beheer
WP Admin