Een perceel aardappelen waarin druppelirrigatie ligt. Delphy en Rusthoeve gaan dit seizoen onderzoeken of zo’n systeem autonoom aangestuurd kan worden. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Met sensoren optimaal druppelirrigatie inzetten in aardappelen

Druppelirrigatie biedt ook voor tafelaardappelen perspectief. Door het meten van bodemvocht met sensoren kan beschikbaar water optimaal ingezet worden.

De gehanteerde druppelstrategie heeft grote invloed op de aardappelopbrengst. Dat blijkt uit een door Delphy en Proefboerderij Rusthoeve uitgevoerde proef op het proefbedrijf in Colijnsplaat (Zld.). Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het investeringsprogramma ‘Zeeland in Stroomversnelling’ en van de provincie Zeeland.

Effect van druppelirrigatie op groei en opbrengst

In de proef is in 2022 middels meerdere strategieën het effect van druppelirrigatie op de groei en opbrengst van tafelaardappelen onderzocht. De resultaten laten volgens Delphy-onderzoekers Dominique Cammaert en Hans Moggré zien dat druppelirrigatie in aardappelen ook in Nederland perspectief biedt.

In de proef zijn vijf strategieën naast elkaar gelegd:

  1. geen water als referentie
  2. watergift op basis van gevoel teler
  3. standaard om de dag 2 mm water
  4. QMS Water in combinatie met de Geobass-bodemvochtsensor
  5. QMS Water in combinatie met de Estede-bodemvochtsensor.

De druppelslangen lagen voor dit onderzoek bovenin iedere aardappelrug, als druppelafstand is gekozen voor 30 centimeter.

Grote verschillen in opbrengst

In het droge teeltjaar 2022 kwamen er tussen de strategieën grote verschillen in opbrengst naar voren. Op hete dagen liep de verdamping op tot wel 7,2 millimeter per dag. De opbrengstverschillen variëren van 32,4 ton tot 59,8 ton tafelaardappelen per hectare.

Zonder watergift bleef de tafelaardappelopbrengst steken op 32,4 ton per hectare. Bij water geven op ‘boerengevoel’ steeg de opbrengst naar 36,7 ton per hectare. Bij deze strategie is over het hele seizoen 37,5 millimeter water gegeven. In dit object is gestart met druppelirrigatie op het moment dat de aardappelen droogteverschijnselen lieten zien. Dat is te laat gebleken om een goede opbrengst te halen.

Het object waar het hele seizoen om de dag 2 mm water is gegeven leverde bij een totaalgift van 62,5 mm water ruim 10 ton meer aardappelen per hectare. De opbrengst bleef achter omdat er in het begin van de zomer te weinig vocht beschikbaar was voor een goede knolzetting.

Lees ook: Belangstelling voor druppelirrigatie blijft

Vochtsensoren

Het meest opvallend is het verschil in opbrengst tussen de beide objecten met vochtsensoren. De Geobass in combinatie met het QMS-programma gaf een aardappelopbrengst van bijna 60 ton per hectare. Daarvoor is 116 mm water toegediend. De Estede-sensor in combinatie met QMS gaf met 120 mm bijna net zoveel water. De gerealiseerde opbrengst bleef echter zo’n 10 ton per hectare achter.

Onderzoeker Cammaert verklaart het verschil in waarden die de vochtsensoren doorgeven. De Geobass reageert vrij snel zodat de watergift vrij vlak, met kortere intervallen verloopt. Bij de Estede-sensor werd het water in grote pieken gegeven. Door deze waterpieken is in de bewaring wat meer rot geconstateerd.

Veel te halen met meten bodemvocht

Cammaert en Moggré concluderen uit het onderzoek dat er best veel te halen is met het meten van het bodemvocht. Reden genoeg om het onderzoek komend seizoen te herhalen. Het QMS-model is vorig seizoen ingezet om advies te geven. Het druppelsysteem is op basis van het advies handmatig aangezet. Voor komend seizoen is het plan om QMS de watergift autonoom aan te laten sturen.

Beheer
WP Admin