Het was tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw niet vreemd om in het najaar drijfmest uit te rijden. Er was tijd voor en men wilde de putten leeg hebben. Dat de mest minder efficiënt benut werd in deze tijd van het jaar, nam men voor lief. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1984: Mestput leegrijden voor het te nat werd

In het najaar de mestputten leegrijden voordat je het land niet meer op kon, was 40 jaar geleden heel gewoon.

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in 1984 was dit helemaal geen bijzondere foto. Een boer die in het najaar mest uitrijdt, nou en? Tijdens een nat najaar kon het zomaar gebeuren dat het land een poos onbegaanbaar was. Dan konden de putten maar beter leeg zijn zodat je even vooruit kon. Het was vooral een praktische gedachte. Dat drijfmest in het najaar minder efficiënt was, dat wisten de boeren heus wel. Maar je moest wat.

Scheikundige doorwrochte rapporten

Naar de werkzaamheid van drijfmest in de verschillende seizoenen werd veel onderzoek gedaan door allerlei instanties. Het leverde scheikundig doorwrochte rapporten op met termen als demineralisatie, uitspoeling en werkingscoëfficiënt. Die coëfficiënt bleek in het najaar aanzienlijk lager dan in het voorjaar. Meststoffen werden gefixeerd of vervluchtigden. Maar er spoelde in het najaar vooral veel uit. Om aan een stikstofbehoefte in de vorm van 100 kilo kunstmest te komen, was in het voorjaar 133 kilo stikstof uit drijfmest genoeg. In het najaar was daarvoor echter 222 kilo stikstof uit drijfmest nodig. Volgens de normen die destijds gehanteerd werden, kwam dat overeen met zo’n 50 ton aan runderdrijfmest of 32 ton varkensdrijfmest.

Nadelig voor milieu

De giertank zoals op de foto werd in de jaren negentig verboden om mest mee op het land te brengen. Weliswaar was er heel gelijkmatig een laagje gier mee te verspreiden, veel van de aanwezige stikstof woei letterlijk weg omdat het vervluchtigde. Daarmee was deze methode nadelig voor het milieu.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. als het een periode met en in de regen uitgereden werd, vervluchtigde het niet of nauwelijks . daardoor had je een betere benutting in het groeiseizoen. doordat er niet net schijven in en op de grond werd gereden , was dat beter voor de biodiversiteit en bodemleven.

Beheer
WP Admin