Meer dagen en zo ook meer uren weidegang leidde bij VKO-deelnemers tot meer benutting van vers gras. - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Meer vers gras voeren levert meer eigen eiwit op

Meer beweiding en meer vers gras op stal stuwt het aandeel eigen eiwit en levert kostenbesparing op, zo blijkt uit het project Vruchtbare Kringloop Overijssel.

In de acht jaar dat project Vruchtbare Kringloop Overijssel duurde is duidelijk geworden dat meer vers gras in de koeien een positief effect heeft op het aandeel eigen eiwit. Dat blijkt uit de verzamelde cijfers uit dit recent beëindigde project.

De 250 deelnemers aan het project, voor het grootste deel melkveehouders, zijn meer gaan beweiden. Dat bestaat uit vooral uit meer dagen weidegang voor de koeien, van 136 dagen naar 152 dagen. Daardoor groeide ook het totaal aantal weide-uren van 840 uur naar 962 uur.

Meer veehouders gingen vers gras voeren

Daarnaast is het aantal veehouders dat zich bezig houdt met vers gras voeren op stal sterk gestegen, van 5% in het begin van het project in 2014 naar 28% in 2021. In totaal is het aandeel vers gras in het project door al deze acties met 33% gestegen.

Vers gras voeren geeft een hoge benutting van het eiwit dat in het gras zit omdat het zonder maai- en kuilverliezen de koe in gaat. Hierdoor kan worden bespaard op eiwitaanvoer van buiten het bedrijf en dus op kosten. Ook beter management en meer aandacht voor versgrasopname door de VKO-boer spelen mee bij de behaalde resultaten.

Lees ook: Vruchtbare Kringloop is blijvertje

In 2021 haalde 42% van de deelnemers minimaal 65% eiwit van eigen land of betrekt het uit de directe omgeving. Bedrijven met een hoog aandeel eiwit van eigen land hebben veel gras in het rantsoen en voeren relatief weinig eiwit uit bijproducten en krachtvoer.

Besparen op kosten met eigen eiwit

Volgens de betrokken onderzoeker van WUR, Gerjan Hilhorst, zouden meer boeren op hun kosten kunnen besparen door het eiwit uit eigen bron beter te gebruiken. “Je bent een dief van je eigen portemonnee als je daar niet kien mee omgaat. Een betere eiwitbenutting en minder krachtvoer zijn, zeker nu eiwit duur is, cruciaal. Het gaat alleen niet vanzelf. Diergezondheid is dan belangrijk”, zo stelt hij.

Beheer
WP Admin