Vaak en secuur schoonmaken van de ligplaatsen heeft meer impact op uiergezondheid dan het type bedding dat in de boxen wordt gebruikt. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Mastitis: management belangrijker dan bedding

De impact van management op de uiergezondheid is veel groter dan het type bedding dat je kiest voor je koeien.

Voor de uiergezondheid is het management rondom het ligbed van de koe belangrijker dan het type bedding dat gebruikt wordt. Dat stelt het M-team van Universiteit Gent.

In de zomer spelen vooral omgevingsbacteriën een rol. Bacteriën als Klebsiella en E. coli. Voor het type bedding is duidelijk dat de groei van deze bacteriën steeds hoger is in organisch materiaal dan in anorganisch materiaal (zand). De bacteriën lijken het gemakkelijkste te kunnen groeien in diepstrooiselboxen gevuld met gescheiden mest. Voor Klebsiella soorten geldt dat deze gemakkelijker lijken te groeien in zaagsel dan in gehakseld stro, terwijl verschillende Streptokokken juist weer meer in gehakseld stro lijken te groeien dan in zaagsel.

Gebluste kalk effectief

Volgens het M-team lijkt vermengen van zaagsel met gebluste kalk effectief te zijn in het beperken van de infectiedruk aan omgevingsgebonden mastitisverwekkers op zowel het ligbed als de speenhuid.

Zoals aangegeven heeft management echter veel meer invloed op het aantal Klebsiella en coli-bacteriën. Het ligbed moet regelmatig schoongemaakt worden en de frequentie daarvan beïnvloed ook het aantal bacteriën. Het schoonmaken moet zich concentreren op het achterste deel van het ligbed, want daar is het contact met de uier op de bodem en daar komt ook de meeste mest die koeien vanuit de loopgang meenemen in de ligplaats.

Opslag

Het M-team waarschuwt ook voor opslag. Want beddingmateriaal waarvan een voorraad wordt aangelegd ter hoogte van de kopruimte kan dan al verontreinigd zijn met Klebsiella soorten en resulteren in een mastitisuitbraak.

Er is een direct verband tussen infectiedruk en uiergezondheid. Naarmate het aantal E. coli en Klebsiella bacteriën per gram droge stof beddingmateriaal toeneemt, neemt ook het aantal klinische mastitisgevallen tijdens de lactatie toe, zo stelt het M-team.

Meer artikelen over uiergezondheid lezen? Bekijk de themapagina hier.

Reacties

  1. Het M-team stelt dat als het aantal bacteriën in de bedding toenemen dat dan ook het aantal klinische mastitis gevallen toeneemt. Klinkt erg logisch maar hebben ze dat ook onderzocht en hoe hoog is de correlatie?

Beheer
WP Admin