Distributiecentrum (dc) van Jumbo in Veghel. Farmers Defence Force deed al aangifte tegen het Jumbo-dc in Raalte. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

FDF: Nb-vergunning ontbreekt bij dc’s supermarkten

In ieder geval meerdere distributiecentra van supermarktketens hebben geen vergunning onder de Wet natuurbescherming. Dat constateert Farmers Defence Force, nadat ze bij alle provincies de vergunningen voor deze dc’s hebben opgevraagd.

De boerenactiegroep wil nu dat de betrokken provincies gaan handhaven op het ontbreken van de vergunningen. Op die manier willen ze de situatie van boerenbedrijven gelijktrekken met die van andersoortige bedrijven. FDF vermoedt dat geen enkele van de dc’s van Nederlandse supermarktketens een Nb-vergunning heeft.

Gegevens opgevraagd bij provincies

FDF heeft woensdag tijdens de landelijke actiedag bij verschillende provincies gevraagd naar de vergunningen van dc’s. Niet alle provincies konden die informatie direct geven. Zodra die informatie er wel is, wil FDF aangifte doen tegen de bedrijven en de provincie verzoeken om handhavend op te treden. “Als ze dat verzoek afwijzen, kunnen we altijd nog weer een rechtszaak aanspannen, maar vooralsnog krijgen de provincies een aangetekende brief van onze jurist met het verzoek”, legt Mark van den Oever het vervolg van hun plannen uit.

Max Hazekamp is jurist en staat FDF bij met deze juridische strijd. De reacties van elf provincies op de verzoeken van FDF om de gegevens van dc’s openbaar te maken, zullen snel bij hem binnenkomen. Van de provincies Drenthe, Overijssel en Limburg heeft Hazekamp de gegevens ingezien en hij constateert dat deze bedrijven geen Nb-vergunning hebben, terwijl ze daar wel over zouden moeten beschikken, sinds het PAS in mei 2019 werd afgeschoten door de Raad van State.

Supermarkten zelf en andere bedrijven

Na de supermarkt-dc’s komen ook de winkels van supermarktketens aan de beurt om de Nb-vergunning te checken en een handhavingsverzoek in te dienen. Daarna worden de pijlen gericht op andere bedrijven, zo kijkt FDF ook naar de vergunning van Schouten Food en de Vegetarische Slager, beide producenten van vleesvervangers.

FDF is begonnen met deze vergunningscheck en handhavingsverzoeken omdat ze het onrechtvaardig vinden dat boerenbedrijven hetzelfde voor de kiezen krijgen. Milieuorganisatie MOB heeft de afgelopen maand ook al in drie provincies, achtereenvolgens Gelderland, Friesland en nu deze week Overijssel, zulke verzoeken ingediend.

Aangifte tegen dc van Jumbo

Tijdens de actiedag woensdag heeft FDF in de provincie Overijssel aangifte gedaan tegen een distributiecentrum, dat van Jumbo in Raalte. De Overijsselse landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher zei daar dat die provincie zelf ook in beeld aan het brengen is hoe het zit met Nb-vergunningen van niet-agrarische bedrijven. Bedrijven hebben een brief gekregen met het verzoek zelf te laten zien of zij wel of geen vergunning nodig hebben. Als dat niet zo is moeten ze dat ook gaan regelen, zei hij.

Medeauteur: Kirsten Graumans

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. Goedzo FDF met gelijke munt behandelen dat is wat je van de overheid mag verwachten .

  2. Je kunt op de website van farmersdefenceforce lid worden en doneren!
    Des te meer steun des te meer FDF kan betekenen!

  3. Dit is nu eens een goede actie. Zou een doneer actie opzetten. Denk dat velen dit wel willen ondersteunen Zo kunnen we de waarheid boven tafel krijgen. Wel triest dat alles tegenwoordig via de rechter moet.

    1. Daar kun je lid worden en eventueel ook nog doneren!deze reactie is automatisch gemodereerd

  4. Mogen alle niet agrarisch bedrijven ook op***en. Gaat me er toch een aantal gebouwen vrijkomen. Phoe, dat wil je niet weten, nee dat willen wij niet weten.
    Kenne ze mooi huizen van maken, hoppaaaadeze reactie is automatisch gemodereerd

  5. bijna geen bedrijven buiten de landbouw hebben een nb vergunning, zal het leeg worden in nederland als die ook moeten stoppen , heb het nog niet over bedrijven in het buitenland, zal het rustig worden. kunnen we allemaal” genieten” van dat stukje “zuur gevoellige”natuur, en allemaal op een houtje zitten te bijten van de honger.

Beheer
WP Admin