Bij het provinciehuis in Zwolle stonden woensdagochtend 7 juli honderden boeren; de wegen in de buurt stonden vol met een paar honderd trekkers. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Farmers Defence Force doet aangifte tegen Jumbo

Farmers Defence Force (FDF) heeft tijdens de boerenprotestactie in Zwolle op woensdag 7 juli aangifte gedaan tegen een distributiecentrum van supermarktketen Jumbo.

Het distributiecentrum beschikt volgens FDF niet over een Natuurbeschermingswet (Nb)-vergunning. Een economisch delict, aldus FDF-vicevoorzitter Jos Ubels. Hij deed aangifte namens de groep en sprak eerder op de dag de grote groep boeren toe die naar de actie in Zwolle was gekomen. “Wat milieuorganisatie MOB doet tegen boeren, gaan wij doen tegen andere bedrijven,” aldus Ubels, onder luid applaus van de menigte. “Stopt er één boerenbedrijf in Nederland, dan stopt er ook een ander bedrijf. Oog om oog, tand om tand.”

Nb-vergunning voor niet-agrarische bedrijven

FDF wil handhaving gaan afdwingen bij niet-agrarische bedrijven die niet beschikken over Nb-vergunningen maar die wellicht wel zouden moeten hebben. De organisatie laat weten de afgelopen weken Wob-verzoeken te hebben ingediend bij allerlei provincies en gemeenten om te achterhalen óf bepaalde bedrijven beschikken over Nb-vergunningen.

Voor die informatie toogden de actievoerders woensdag 7 juli ook naar diverse provinciehuizen, waaronder die in Zwolle. Op het plein voor het provinciehuis stonden vanaf 11.00 uur honderden mensen; rondom stonden de wegen vol met een paar honderd trekkers.

Tekst gaat verder onder de foto

Onder luid getoeter en terwijl het nummer Deurdonderen over de speakers schalde, kwam trekker voor trekker bij het provinciehuis aan met borden als ‘Steel niet ons brood uit stikstofnood’ en ‘Stikstof = oorlog’. - Foto: Mark Pasveer
Onder luid getoeter en terwijl het nummer Deurdonderen over de speakers schalde, kwam trekker voor trekker bij het provinciehuis aan met borden als ‘Steel niet ons brood uit stikstofnood’ en ‘Stikstof = oorlog’. - Foto: Mark Pasveer

Ondanks de boodschap ‘Stikstof is oorlog’ was de sfeer in Zwolle gemoedelijk, ook bij het politiebureau. Dat had wel flink opgeschaald voor de in aantocht zijnde boeren. Op alle toegangswegen rondom het politiebureau stonden politie- en ME-busjes.

Provincie Overijssel onderneemt actie

Voor het provinciehuis werd een podiumwagen neergezet, waarop ook de Overijsselse landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher de menigte kort toesprak nadat hij met vijf afgevaardigden van FDF sprak in het provinciehuis. Ten Bolscher zei dat de provincie Overijssel een traject heeft opgestart en andere bedrijven in de provincie momenteel aanschrijft. “Wij vragen hen: laat maar zien of jullie wel of geen vergunning nodig hebben. Als ze die wel nodig hebben, dan moeten ze dat ook regelen.” Ubels sprak naderhand van een ‘goed gesprek’, waarbij FDF aan de provincie heeft laten weten het er niet bij te gaan laten.

‘Bestaansrecht van boeren én toeleveranciers’

Veel boeren, loonwerkers en bedrijven uit de agribusiness die – al dan niet met trekker – in Zwolle waren, was het protesteren niet vreemd. Menigeen liet weten al met meerdere acties, zo niet alle, meegedaan te hebben. Hun actiebereidheid blijft echter groot. Melkveehouder Meine Siebenga uit Lelystad vatte kernachtig samen waarom ze opnieuw naar Zwolle zijn gekomen: “Wij willen boer blijven. Het gaat om het bestaansrecht van boeren én toeleveranciers.”

Lees ook: Gemoedelijkheid en bezorgdheid bij boerenacties en Liveblog: Protesten afgelopen, boeren naar huis

Reacties

  1. Mij is niet duidelijk waarom Jumbo telkens de kop van jut is en bv niet de Albert Heijn, het lijkt op een persoonlijke hetze en daar ben ik niet zo van, ze hebben wel onze producten in de schappen liggen! Er zijn genoeg andere bedrijven zonder nb vergunning, richt daar je pijlen op en je hebt mijn stem.

  2. Dit noem ik nog eens positief samenwerken in keten. Je wilt eerst meer geld van de retailers en vervolgens ga je ze beschuldigen. Hoe denk je dat er over FDF wordt gedacht?

  3. Heeeeeel vreemd dat de provincie bedrijven gaat vragen of ze een vergunning nodig hebben. Ze weten dus wel dat die bedrijven er zijn,maar niet of ze de vergunningen op orde hebben.

Beheer
WP Admin