Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

Inkomens: vakmanschap, strategie en incidenten

De LEI-inkomensraming over 2015 is confronterend: een glasgroenteteler verdient gemiddeld €274.000, daar waar het inkomen van een zeugenhouder tot €75.000 negatief uitkomt. Bij melkveebedrijven is het inkomen gehalveerd tot €20.000. Leghennenhouders (€102.000) en akkerbouwers (€55.000) doen goede zaken.

Het inkomensbeeld in de agrarische sector is zeer divers. Op 60% van de bedrijven ligt het inkomen uit het bedrijf tussen €15.000 negatief en €65.000 positief. 20% zit daar boven, maar tegelijkertijd is het inkomen van een op de vijf bedrijven lager dan €15.000 negatief. Nadrukkelijk geldt hier de nuance dat het om gemiddelde cijfers gaat. Ook in de varkenshouderij zijn er bedrijven die zwarte cijfers schrijven, net als er in de tuinbouw ondernemers minder presteren.

Crises

De inkomensdaling in de melkveehouderij wordt voornamelijk veroorzaakt door de lagere melkprijs (-17%). Opvallend is dat de uitschieters in 2015 profiteren van crises elders. De uitbraak van vogelgriep in de VS zorgt voor extra vraag naar eiproducten. Een koud voorjaar en hitte zomer in Spanje spelen de Nederlandse glastuinbouw in de kaart. Incidenten zijn geen strategie, en dus geen garantie voor goede uitkomsten in 2016. Het LEI hamert er daarom ook terecht op dat ondernemers een keuze moeten maken. Afzetstrategie is een wezenlijk onderdeel van succesvol ondernemen. Daarbij horen natuurlijk ook bedrijfsomstandigheden, vakmanschap en managementkwaliteiten.

Beheer
WP Admin