PluimveeNieuws

Tweede Kamer herkent zich niet in kritiek Oplaat

Den Haag – De Tweede Kamer schaart zich niet achter de kritiek van voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Woordvoerders van VVD, PvdA, CDA, SGP en PVV vinden dat staatssecretaris Sharon Dijksma snel en persoonlijk betrokken reageert op de uitbraak van de vogelgriep.

Landbouwwoordvoerder Helma Lodders zegt dat zij de staatssecretaris kent als een zeer betrokken bewindspersoon die achter de schermen wel degelijk met de ondernemers meeleeft. “De focus ligt nu op de betsrijding van de ziekte en het vinden van de oorzaak”, zegt Lodders.

Dat oud-VVD-Kamerlid Oplaat uit partijpolitieke motieven kritiek op de staatssecretaris zou hebben, kan ze niet beamen. “Ik ben de landbouwwoordvoerder van de VVD, Oplaat is voorzitter van de NVP. Het standpunt van de VVD is dat de staatssecretaris zich wel betrokken toont.”

SGP-woordvoerder Elbert Dijkgraaf vindt dat Dijksma de crisis tot nu toe voortvarend aanpakt. “Ze reageert snel en is persoonlijk zeer betrokken”, zegt hij.  Andere landbouwwoordvoerders reageren in woorden van dezelfde strekking. PVV-woordvoerder Dion Graus is het meest uitgesproken in zijn opvatting. Hij noemt Oplaat een roeptoeter die aan partijpolitiek doet. Ook CDA’er Jaco Geurts vermoedt partijpolitieke motieven. PvdA’er Tjeerd van Dekken zegt dat de staatssecretaris kiest voor de juiste aanpak.

De staatssecretaris zelf reageert niet op de aantijgingen van de NVP-voorzitter. Zij legt haar prioriteit bij de bestrijding van de vogelgriep, in het belang van de ondernemers en de dieren, zegt een woordvoerder.

Piet Wiltenburg, de boer die vorige week te maken had met de eerste uitbraak van vogelgriep, zegt dat Dijksma haar medeleven heeft getoond in een persoonlijk telefoongesprek.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin