AkkerbouwNieuws

Sikken: bietenareaal 20 procent groter in 2018

Dinteloord – De Nederlandse suikerproductie stijgt als in 2017 de suikerquota vervallen. Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van suikerverwerker Suiker Unie, in een interview met Boerderij. Suiker Unie ziet groeimogelijkheden in zowel food- als non-foodtoepassingen van suikerbieten.

Doordat de marktordening verdwijnt, kan Europa meer zelfvoorzienend worden in de suikerproductie. Dat betekent volgens Sikken dus ook dat de productie in Nederland kan toenemen.

“Dat willen we realiseren met een areaaluitbreiding bij bestaande telers en met een verdere productieverhoging per hectare”, zegt Sikken. “We denken dat het suikerbietenareaal in 2018 met 90.000 hectare ongeveer 20 procent groter is dan nu. In combinatie met de verwachte stijging van de opbrengst per hectare leidt dat tot een productiestijging van ruim 20 procent ten opzichte van 2013.”

Hij vergelijkt met 2013, omdat 2014 een bijzonder hoogproductief jaar is in de bietenteelt. De Nederlandse suikerbietenoogst stevent af op een record met een opbrengstverwachting van 15,1 ton suiker per hectare. De wortelopbrengst koerst op ruim 89 ton per hectare bij een suikergehalte van bijna 17 procent.

Sikken denkt dat de Nederlandse bietentelers in 2018 gemiddeld ruim 16 ton suiker per hectare produceren, dankzij een suikergehalte van 18 procent en een wortelopbrengst van 90 ton. “Ruim tien jaar geleden was 10 ton suiker al heel wat”, schetst hij. De opbrengststijging wordt bereikt met continue verbeteringen in de teelt en veredeling.

In 2016 en 2017 wordt het areaal al stapsgewijs verder opgebouwd. Maar eerst moet het areaal in 2015 nog krimpen. Een bijzondere situatie, vindt Sikken. “Dat komt door de fantastische oogst van 2014. Het surplus schuiven we door naar volgend jaar.”

De op termijn grotere productie heeft een iets langere campagne dan de afgelopen jaren tot gevolg, maar Suiker Unie investeert ook in een 10 tot 15 procent meer verwerkingscapaciteit in de twee fabrieken.

Sikken verwacht dat de prijzen sterker gaan fluctueren door de afschaffing van het quotumsysteem, maar geeft aan dat Suiker Unie telers in de toekomst zekerheid blijft bieden met een minimumprijs plus ledentoeslag. “Wat de prijs op termijn gaat doen, weet ik echt niet. Maar onze minimumprijs moet kostendekkend zijn en concurrerend met alternatieve gewassen.”

Lees volgende week meer in weekblad Boerderij en Boerderij Vandaag.

Beheer
WP Admin