RundveeNieuws

Lely: businessmodel melkveehouderij achterhaald

Maassluis – Het huidige verdienmodel van de melkveehouderij voldoet niet meer. Dat zegt topman Alexander van der Lely. “Boeren hebben een tweede inkomstenbron nodig, willen ze een rendabele bedrijfsvoering blijven houden.”

Melk blijft weliswaar een belangrijke inkomstenbron van een melkveehouder, maar onvoldoende het verdienmodel van de veehouderij op te kunnen blijven baseren. Van der Lely wil dat melkveehouders de beschikbare natuurlijke energiebronnen gaan benutten om de huidige bedrijfsvoering rendabeler te maken. Van der Lely: “Wind, zon en mest heeft de boer gratis ter beschikking. Wind- en zonne-energie zullen een veebedrijf energieneutraal gaan maken. In 2020 kan een boer ook daadwerkelijk een tweede inkomen als energieproducent gaan krijgen. Mest is nu nog een kostenpost, maar een product dat we willen gaan verwaarden.”

Van der Lely voorspelt echter dat de melkprijs steeds grilliger wordt en daarom een te onzekere factor om als boer alleen van afhankelijk te zijn. “Enerzijds groeit de behoefte aan melk als gevolg van groeiende bevolking en veranderend eetpatroon. Anderzijds zien wij dat het kostenpatroon van de veehouder en dan met name zijn voerkosten, door schaarste ook toeneemt. Door het wegvallen van het melkquotum, zullen de melkprijzen meer fluctueren in de toekomst”, verklaart Van der Lely. De marges in de veehouderij komen daardoor onder druk te staan door de toenemende voerkosten. Daarom is volgens de machinefabrikant een tweede inkomstenbron nodig. “Het huidige businessmodel van een gemiddeld melkveebedrijf voldoet in de toekomst niet meer”, stelt hij in een vraaggesprek met Boerderij.

Van der Lely maakt zich ook zorgen over de continuïteit van het familiebedrijf. In Nederland zal het familiebedrijf de standaard blijven. In de VS is de beschikbaarheid van arbeid het grootste risico. Ook in Oost-Europa speelt de beschikbaarheid van arbeid een rol. In de Verenigde Staten ziet hij meer investeerders van buiten de sector instappen in veehouderijbedrijven. Ook in Nieuw-Zeeland is deze ontwikkeling gaande, aldus Van der Lely. De boer is dan niet meer de eigenaar van de boerderij.

Lees het hele interview met Alexander van der Lely in weekblad Boerderij van aanstaande dinsdag

Beheer
WP Admin