Akkerbouwer Marijn Uitdewilligen in Sint Kruis (Zld.) krijgt zijn plantuien niet verkocht voor een rendabele prijs. - Foto: Marijn Uitdewilligen AkkerbouwNieuws

750.000 kilo plantuien ligt voor het oprapen

Akkerbouwer Marijn Uitdewilligen krijgt zijn vrije plantuien via de gangbare kanalen niet rendabel verkocht. Daarom organiseert de teler een uienraapdag; consumenten kunnen zaterdag 18 september van 10.00 tot 17.00 uur de uien van zijn land rapen.

“Wij kunnen de 750.000 kilo plantuien niet kwijt, want de prijs is te laag”, vertelt Uitdewilligen. Consumenten kunnen de plantuien zelf van de 13 hectare oprapen voor 25 cent per kilo. De winkelprijs van uien is vaak € 1 per kilo. Daardoor kunnen consumenten de uien voor een klein prijsje nu rechtstreeks bij de boer kopen.

Scheve marktsituatie in de landbouw

Bijkomend doel van deze actie is de aandacht vestigen op de scheve marktsituatie in de landbouw. Via vrije verkoop aan de handel zou de Uitdewilligen 4,5 cent per kilo voor zijn uien krijgen. Met een kostprijs van 10 cent per kilo kan dat niet uit. Hierdoor zit de teler omhoog met zijn plantuien.

De akkerbouwer uit Zeeuws-Vlaanderen teelt naast plantuien ook wortelen en aardappelen. En het bedrijf is verbreed met BeterLeven-vleeskuikens. Die tak is wel rendabel, omdat er kostendekkend wordt gewerkt. Uitdewilligen: “In de landbouw is men gewend geraakt om de eigen arbeidsuren niet mee te tellen als kostenpost. Je weet dat het scheef zit, maar toch hobbelt de sector maar door. Ik kan dat probleem niet zelf oplossen, maar wat ik wel kan is bewustwording creëren.”

‘Akkerbouwers zijn te braaf’

Uitdewilligen teelt bewust geen producten op contract, omdat de marges dan zo klein zijn dat hij zijn arbeidskosten er niet eens uithaalt. Bij vrije teelten moeten de goede jaren de mindere jaren afdekken. Volgens Uitdewilligen zijn akkerbouwers eigenlijk te braaf door te accepteren dat er jaren tussen zitten wanneer er niets wordt verdiend.

Prijsdruk door groter areaal

Plantuien kunnen eerder in het seizoen worden geoogst dan zaaiuien. Plantuien zijn veelal kwalitatief minder sterke rassen en daardoor minder geschikt voor verre exportbestemmingen. Plantuien moeten concurreren met zaaiuien, deze uien zijn harder, sterker en geschikter voor export. De handel koopt dan ook liever zaaiuien dan plantuien.

Het uienareaal is dit seizoen 7,7% gestegen naar 40.000 hectare, waarvan 9.240 hectare plantuien, 30.360 hectare zaaiuien en 320 hectare zilveruien. Een grotere areaal maakt de druk op de vrije marktprijzen voor plantuien groter. Prijzen voor zaaiuien stijgen juist door de goede vraag.

Reacties

  1. vroeger op de groente veiling werd de oogst vernietigd als de prijs te laag was, dit om voor de rest een hogere prijs af te dwingen.
    was zo gek nog niet

  2. Iedere teler maakt zelf de keuze op welke manier hij z’n produkt afzet. Planuien hebben de laatste jaren leuke saldi opgeleverd. Mooi. Dit jaar zitten de plantuien in een dip vanwege….tja…zeg het maar. Mooi dat deze teler er zo toch van af probeert te komen. Alleen de consument zal niet direct weten dat hij geen zaaiui kwaliteit raapt. Evengoed een goede actie van de teler.

Beheer
WP Admin