De transformatie van landbouwgrond naar zonneparken varieert sterk per provincie. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

60% van de huidige zonneparken was 5 jaar geleden landbouwgrond

60% van de huidige zonneparken was 5 jaar geleden landbouwgrond. Het gaat om 2.176 van de in totaal 3.621 hectare aan zonneparken. Dit blijkt uit onderzoek van het Kadaster.

Een recent onderzoek van het Kadaster toont aan dat 60% van de huidige zonneparken in Nederland vijf jaar geleden nog landbouwgrond was. Dit komt neer op 2.176 van de in totaal 3.621 hectare aan zonneparken. Er zijn echter grote verschillen tussen provincies. In Utrecht was 80% van de grond onder zonneparken in 2018 nog landbouwgrond, terwijl dat in Zuid-Holland slechts 34% was.

Nederland telt momenteel 562 zonneparken. De provincies Groningen en Drenthe hebben de grootste oppervlakte aan zonneparken, terwijl Gelderland en Overijssel de meeste zonneparken hebben.

Alle zonneparken die eind 2022 gerealiseerd waren of zichtbaar (vanaf luchtfoto‘s) in aanleg waren, zijn in dit onderzoek meegenomen.

Lees verder onder de grafieken, klik op 1 of 2 bovenaan grafiek om te switchen

In vijf jaar 0,12% van landbouwgrond veranderd in zonnepark

Hoewel landbouwgrond dus relatief vaak wordt gebruikt om zonnepanelen op te plaatsen, gaat het slechts om een gering gedeelte van de totale agrarische gebieden. Nederland telt 1,8 miljoen hectare aan landbouwgrond, becijfert het Kadaster. Daarvan is in vijf jaar tijd 0,12% gebruikt voor zonneparken. In Groningen en Drenthe is dit zo’n 0,25%. Die provincies, Groningen voorop, tellen ook de meeste zonneparken. In provincies als Zuid-Holland en Noord-Brabant is juist minder landbouwgrond gebruikt dan gemiddeld.

Lees verder onder de grafiek

Zonnepark op water

In het waterrijke Nederland ligt 4% van de zonneparken op water, of op plekken waar eerst water was. Soms wordt bijvoorbeeld een plas drooggelegd om zonnepanelen te plaatsen. Op diverse plekken liggen echter ook zonnepanelen op drijvende onderdelen op het water. Zo’n drijvend zonnepark is bijvoorbeeld gerealiseerd op de Bomhofsplas in Zwolle, die tevens voor zandwinning wordt gebruikt.

Bos hoeft zelden te wijken voor zonnepanelen: slechts 1% van het totaal is op voormalig bosgebied gebouwd. Van 3% wisten de onderzoekers het terrein niet precies te definiëren.

Combinatie zonneparken met andere infrastructuur

Het onderzoek wijst ook uit dat 44% van de zonneparken langs wegen en spoorwegen ligt, en dat zonneparken vaker gecombineerd worden met bedrijventerreinen dan met windturbineparken. Bijna 40% van de totale oppervlakte aan zonneparken in Nederland is gerealiseerd op of rondom bedrijventerreinen.

Impact zonneparken op bebouwde kom

46% van de zonneparken ligt dichtbij of binnen de bebouwde kom. De provincie Gelderland heeft veel zonneparken, maar slechts 37% van dit aantal ligt nabij of binnen de bebouwde komgrens. Utrecht daarentegen heeft 87% van haar zonneparken nabij of binnen de bebouwde kom.


Eigendomsconstructie van grond onder zonneparken

Bij 1 op de 4 zonneparken in Nederland is sprake van een recht van erfpacht of recht van opstal naast het recht van volledig eigendom. Het merendeel van de zonneparken (75%) heeft echter het recht van volledig eigendom op de grond. Dit betekent dat er geen andere type rechten zijn uitgegeven op deze grond. Het recht van erfpacht en recht van opstal zijn vooral te vinden op de overige 25% van de grond onder de zonneparken. Hierbij heeft een eigenaar een stuk grond uitgegeven aan een andere partij met het recht om daar een zonnepark te realiseren.

Bijvoorbeeld, een boer die een groot stuk land in volledig eigendom heeft, kan een deel van deze grond uitgeven aan een besloten vennootschap (bv) met het recht van opstal. Zo krijgt de bv de mogelijkheid om op de grond van de boer een zonnepark te realiseren. Deze vergelijkbare rechtconstructies komen echter maar in een kwart van de oppervlakte van de grond onder de zonneparken voor.

Verdeling van rechten op de grond onder zonneparken

Op driekwart van de grond onder zonneparken rust het recht van volledig eigendom. Dit wil zeggen dat er geen andere type rechten zijn uitgegeven op deze grond. Op de overige 25% van de grond rust naast volledig eigendom nog een ander type recht. Het merendeel daarvan betreft een recht van erfpacht, recht van opstal of een combinatie van deze twee type rechten. Dat betekent dat een stuk grond door een eigenaar is uitgegeven aan een andere partij met het recht van erfpacht en/of opstal waarbij de andere partij de mogelijkheid heeft om op die grond een zonnepark te realiseren.

Verdeling van eigenaren van grond onder zonneparken

Meer dan de helft van de grond onder zonneparken is in handen van commerciële partijen, zoals besloten vennootschappen (bv) en naamloze vennootschappen (nv). Ongeveer één derde van de grond is eigendom van publiekrechtelijke rechtspersonen, waaronder gemeenten, provincies en waterschappen. Slechts 13% van de grond behoort toe aan natuurlijke personen, 3% aan stichtingen of verenigingen, en minder dan 1% heeft een andere type eigenaar.


Reacties

    1. Waarom zo reageren ? Honger in Nederland is onmogelijk dat weet je ook wel dus l niet uit je nek, maar waarom denk jij niet mee aan de vraag of voedsel misschien niet beter elders geproduceerd kan worden.
      Onze boerenzonen kunnen volop aan het werk, hetgeen heel goed voor ze is komen ze ook eens onder de mensen

    1. Nu en? in Nederland leven meer mensen dan alleen boeren, daarom attendeer ik u op de mogelijkheid om landbouwgrond te onteigenen in het algemeen belang vergeet niet de aarde is van ons allemaal

    2. Het is dan niet meer dan terecht om jouw de keet te onteigenen voor het huisvesten van “vluchtelingen”. Ook met de reden van “algemeen belang”.

    3. Ik snap de term opgeofferd niet we leven in Nederland een klein land waar we met zijn allen moeten inschikken, ik ben blij hier te mogen leven. Mensen hebben nu eenmaal woningen en recreatie nodig als jij dat niet wilt inzien dan ben je echt iemand die buiten de maatschappij staat, dan hoor je hier niet.

Beheer
WP Admin