Varkenshouderij

Nieuws 7328 x bekeken 4 reacties

Enquête fusie NVV en LTO: 'Wij willen Jansen'

NVV en LTO Varkenshouderij willen fuseren. Drie kwart van de varkenshouders is voor. Zij willen een nieuwe 'bond', met Ingrid Jansen als voorzitter.

Voor een fusie tussen LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is veel steun. Dat blijkt uit de online enquête van Boerderij. Drie kwart van de geënquêteerden is voor de fusie. Dat geldt voor zowel varkenshouders als niet-varkenshouders.

NVV-voorzitter moet leiding geven

Een andere uitkomst is dat Ingrid Jansen leiding moet geven aan de nieuwe ‘varkensbond’ die ontstaat na de fusie tussen LTO Varkenshouderij en NVV. Meer dan 60% van de 330 geënquêteerden vindt dat huidig NVV- en POV- voorzitter Ingrid Jansen het boegbeeld moet zijn. Binnen de groep van 330 geënquêteerden zitten 180 varkenshouders. Twee derde van deze groep kiest voor Jansen. Douma krijgt 10% van de stemmen en 29% wil iemand anders als voorzitter. Ook onder niet-varkenshouders is Jansen het populairst: 56% wil haar als voorzitter.

Huidige organisaties opheffen

Ook over de organisatie hebben de geënquêteerden een duidelijke voorkeur. 50% vindt dat zowel NVV als LTO Varkenshouderij moeten worden opgeheven en dat met een nieuwe organisatie moet worden verdergegaan. Onder varkenshouders ligt dit percentage met 54 nog iets hoger dan onder niet-varkenshouders. 8% vindt dat LTO en NVV moeten blijven bestaan naast de nieuwe organisatie. Van de varkenshouders wil 8% verder als LTO Varkenshouderij en 22% als NVV. Onder niet-varkenshouders is er geen duidelijke voorkeur voor verder als NVV of LTO.

Wel of niet samenwerken

62% vindt dat de nieuwe organisatie zich niet moet verbinden met andere sectoren. 25% is voorstander van samenwerking en 13% heeft geen mening. Van de voorstanders heeft 53% een voorkeur om dat structureel binnen LTO Nederland te doen, 47% wil alleen ad hoc samenwerken. De wens om zich met andere sectoren te verbinden is onder varkenshouders kleiner, 20%, dan onder niet-varkenshouders, 33%.

Albert Jan Maat ingenomen

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is ingenomen met de plannen. Hij vindt het niet meer van deze tijd dat één sector met twee monden spreekt. De fusie past prima in de reorganisatie van LTO Nederland, bedoeld om de positie van de sectoren binnen LTO te versterken.

Laatste reacties

 • driepint

  Maat vindt het niet meer van deze tijd dat één sector met twee monden spreekt, maar heeft het onder zijn bewind wel toegestaan dat NVV zich versterkte en dat naast LTO melkveehouderij NMV, DDB en Grondig zich beter gepositioneerd heeft. Geeft zichzelf dus een brevet van onvermogen..

 • gjh

  Maat is ingenomen !! grappig dat is de eerste keer dan.

 • Bennie Stevelink

  @robbies, de NMV met het Siamese tweeling broertje DDB en Grondig zijn minderheids clubjes. Daar valt geen beleid op te maken.

 • agratax(1)

  @Bennie Stevelink. Dat je gelijk hebt o.k. Maar we moeten begrijpen dat in Den Haag de grootste schreeuwers gehoord worden ookal spreken ze wartaal. De groep die via de normaal democratische weg zijn doelen wil bereiken heeft meer meoite om Den Haag en de burger mee te krijgen. Dit bewijst Den Haag steeds weer en vooral tegen de verkiezingen zijn de grootte schreeuwers erg belangrijk voor de politieke partijen om via die weg de -zwijgende- meerderheid achter zich te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.