Varkenshouderij

Nieuws 3901 x bekeken

Grote Duitse varkensslachter in betalingsproblemen

De Duitse varkensslachterij Vogler Fleisch in het Oost-Nedersaksische Steine zit in liquiditeitsproblemen en heeft bij de rechter aangevraagd een zogenoemd insolventieplan uit te mogen voeren.

Het bedrijf mikt op een sanering en herstructurering en wenst vooralsnog geen faillissement. In de huidige situatie kan de slachterij de concurrentie echter niet aan, zo heeft het laten weten. Oorzaak van de betalingsproblemen zijn de in juli en augustus flink gestegen varkensprijzen, zo zegt Vogler zelf.

44.000 varkens per week

Vogler Fleisch was tot voor kort de op 4 na grootste varkensslachterij van Duitsland en verwerkte vorig jaar 2,3 miljoen dieren. Dat zijn er 44.000 per week. Daarmee had het een aandeel van rond de 5% in het totale aantal varkensslachtingen in de Bondsrepubliek. Volgens varkenshoudersorganisatie ISN verwerkte het bedrijf, voorafgaande aan de aanvraag bij de rechter, nog slechts 20% van het normale volume, omdat de meeste leveranciers geen varkens meer wilden aanbieden. Vogler had namelijk zijn betalingstermijnen verlengd, waardoor de leveranciers al het vermoeden hadden gekregen dat het bedrijf mogelijk helemaal niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.

Volgens varkenshoudersorganisatie ISN verwerkte het bedrijf, voorafgaande aan de aanvraag bij de rechter, nog slechts 20% van het normale volume, omdat de meeste leveranciers geen varkens meer wilden aanbieden.

Hoop op herstel

De ISN zegt te hopen dat het insolventieplan het vertrouwen in de onderneming weer zodanig herstelt, dat Vogler aan het werk kan blijven. De organisatie is bang dat de concentratie in de slachterijsector nog verder toeneemt. Dat zou tot een verzwakking van de positie van de varkenshouders leiden. De varkensprijzen zijn los daarvan inmiddels gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.