VarkensNieuws

Franse varkenshouders richten vernielingen aan

Lamballe – Groepen Franse varkenshouders hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag vernielingen aangericht bij een aantal winkels van Leclerc in Bretagne.

Zij protesteerden daarmee vooral tegen de lage winkelprijzen die die discountketen rekent voor varkensvlees.

Bij diverse winkels gingen winkelwagentjes in vlammen op. Elders werden tientallen wagentjes vernield of overgoten met diesel. Ook werd bij diverse filialen graffiti op de ramen en muren gekalkt met kreten als ‘margedief’ of ‘Varkensvlees voor €2 per kilo’. Op verschillende plaatsen moesten de politie en brandweer ingrijpen.

De varkenshouders hadden het vooral op Leclerc, één van de grootste winkelbedrijven in Frankrijk, gemunt omdat dat niet heeft deelgenomen aan een breed crisisoverleg over de varkenssector dat afgelopen week in Parijs werd gehouden. ”Ze zijn niet bereid onze sector die in grote problemen verkeert ook maar enigszins te hulp te komen,” aldus één van de actievoerende boeren in Lamballe. In Bretagne zijn de varkensboeren al geruime tijd onrustig, met onder andere regelmatig demonstraties en verstoringen bij de varkensveiling Marché du Porc Breton in Plérin.

Beheer
WP Admin