Varkenshouderij

Nieuws 2981 x bekeken 16 reactieslaatste update:9 sep 2014

Herkemij: ik ben geen vleesman

Boxtel – Topman Michiel Herkemij van Vion Food Group vindt zichzelf "geen vleesman of agrariër".

Herkemij moest slikken toen hij werd geconfronteerd met het slachtproces. Dat zegt de geboren Amsterdammer in een interview met dagblad NRC, waarin hij het vorige management van Vion verwijt dat kwaliteit "niet bovenaan de agenda" stond.

Herkemij mist ten opzichte van vorige functies bij Douwe Egberts (DE) en Heineken het internationaal werken en het werken met merken. Herkemij wilde na periodes in China, Nigeria en Mexico weer in Nederland werken en had daarom weinig keuze. "Soms moet je iets doen wat je niet zelf zou hebben uitgekozen. Nederland is een klein land. Op dit niveau zijn honderd banen te vergeven, zo simpel is het." "Toen ik die karkassen zag hangen, dacht ik al: jongen toch."

Het afbreukrisico van de functie als topman van Vion, dat de laatste jaren onder grote financiële problemen gebukt ging, is volgens Herkemij "gigantisch". In het interview stelt Herkemij dat hij zich meer dan voorheen ondernemer voelt bij Vion. "Waar haal ik geld vandaan? Hoe kom ik de maand door? Dat is heel anders dan bij DE of Heineken."

Herkemij zegt dat de kwaliteit bij Vion "over de hele linie omhoog (moet) worden getrokken" en zegt persoonlijk een slachterij in Duitsland te hebben gesloten omdat de prestaties op alle fronten ondermaats waren. Naast een betere kwaliteit moet Vion wat Herkemij meer inzetten op verwerkt vlees – een wens die de topman al eerder uitsprak.

In merkvlees gelooft Herkemij niet. "De consument zit niet te wachten op een Vion-worst of Vion-karbonaadje. Hij wil gewoon veilig en betrouwbaar vlees. Het liefst wil hij weten bij welke boer de koe stond en misschien ook nog wat het dier te eten kreeg."

Laatste reacties

 • geen boer

  vreemde ondertoon in dit verhaal. Hij kon dus niks anders vinden 'op zijn niveau', accepteerde daarom deze baan maar als troostprijs, heeft geen affiniteit, en dekt zich al direct in vanwege 'gigantisch afbreukrisico' voor hem persoonlijk?

 • joannes

  Is hij al eens bij http://www.elpozo.es/inicio/index.aspx geweest? Met een Merk wat vertrouwd wordt en gesteund door Supermarkt ketens. Ze kunnen er niet omheen.

 • Biggemans

  Hij wil gewoon veilig en betrouwbaar vlees. Het liefst wil hij weten bij welke boer de koe stond en misschien ook nog wat het dier te eten kreeg.'


  Als hij dat gezegd heeft, is er voor de man met snorrebaard geen functie weggelegd daar bij Vion, want dat weten wijzelf al jaren,,,,,, en komt hij alleen maar cashen,,,,,

 • wimschaap

  hij past daar totaal niet volgens mij interseerd hem de hele sector niet

 • maydonna

  Weer de verkeerde man op de verkeerde plaats.Wat doe je in gods naam in een slachterij als je niks met vlees hebt. Als een leek constateert dat er van alles aan de hand is , kun je dat best ernstig noemen.

 • joannes

  Hij lijkt slecht te kunnen slapen met het geweten de baas van de grootste slachterij van Nederland te zijn. In dat NRC interview verontschuldigde hij zich meer als dat het een vleesverkoper is!

 • wim.meulenmeesters1

  ik reageer zelden publiekelijk !!!
  Hoe is dit toch mogelijk. dit kan echt niet. Ik meende dat we een directeur zochten die de boerentaal sprak en begreep wat varkenshouders bezighield .Als je er zelf niet in gelooft ,hoe moet je dan mensen motiveren. Volgens mij solliciteert hij om weggestuurd te worden en dan een zak met geld te incasseren. Daar zal in de sollicitatie gesprekken wel meer over gesproken zijn dan over zijn motivatie om de klus op te pakken. ZLTO dit kan echt niet. Hans als je advies nodig hebt dan weet je me wel te vinden en dat kost geen cent.

 • gjcamps

  Ja Wim, triest. Nog triester zijn visie. Volgens mij is het belangrijker om het kwaliteits vlees uit NL beter te vermarkten met branding (merknamen). De weg naar meer bewerken van vlees zul je vanuit het dure Nederland zeker gaan verliezen tegen Tonies of Frankrijk,Roemenie.

 • John*

  laat dit maar even lopen zo, keer verfrissende blik op de zaak kan wonderen doen, alle voorgaande directeuren kwamen wel uit het vleeswereldje en hebben er niks van gebakken. En misschien is het wel goed om iemand aan te stellen die bij een bedrijf ervaring op heeft gedaan wat elk jaar wel iets overnam en daarna de neuzen dezelfde kant op moest krijgen. Besturen vanuit kennis, kunde en vooral uit ervaring en dus minder vanuit emotie. Met zulke uitspraken heeft Herkemij voor zichzelf de lat iig zeer hoog gelegd.

 • aarthamstra1

  Zou kunnen Jhon, maar deze piloot zegt zelf het baantje maar genomen te hebben Omdat er geen andere /betere baan te vinden was. Gerekend naar het loon .EN waarschijnlijk VOORAL DE AFKOOP SOM.als hij weg moet/wil .

 • schoenmakers1

  zolang dat soort figuren al vooraf afspraken maakt hoeveel ze zullen ontvangen als ze mislukken moet je toch echt naar iemand anders uitkijken

 • sturk


  +John,
  Wat een onzin. Zijn blik is niet verfrissend. Varkensvlees als merk vergeet het maar. Koffie moet je met hem drinken. Verder kramt hij onzin uit. Dit wordt alleen maar erger, want hij snapt niets van de materie.
  De directeuren uit de sector werden allemaal tegengewerkt en met onzinnige smoezen weer aan de dijk gezet. De mensen van de NCB /Coveco achterban saboteerde alles en werden beschermt door onbenullen. DE heer Daan van Doorn, Vermeer , Geert Jansen (de grootste) Daarom functioneerden die niet.

 • sturk

  John, je kunt beter je mond houden als je niet weet wat daar allemaal gebeurde. En aan je stuk te merken snap jij er ook weinig van.

 • alco1

  Kan iemand mij uitleggen op welke gronden deze man dan aangedragen is??

 • joannes

  @alco1, verwacht je werkelijk dat de motivatie hier uit de doeken gedaan wordt? Een select gezelschap wat tot op heden de autoriteit en bevoegdheden heeft om die beslissing te nemen, waarschijnlijk aangevuld met de grootste financier Rabo, zullen echt niet uit de school klappen. Met het vertek van Maarten Rooijakkers lijkt het erop dat dat selecte groepje aan het splijten is. Dus wie weet krijgen we het drama van de criteria nog een keer. Vooralsnog denk ik dat het een samenkomen is geweest van twee ¨tijdelijke¨ oplossingen met een geringe slaagkans maar met het doel tijd te kopen. Als je het verhaal spiegelt aan dat van VION hadden ze beide behoefte aan een snelle invulling en daar is aan voldaan. Vluchten in de onzekere toekomst voor beide partijen!

 • John*

  Er ligt nu een grote taak en dat is er een bedrijf van maken i.p.v. een versplinterde organisatie. Herkemij heeft schijt aan elk heilig huisje binnen VION en kiest een richting. we wachten maar rustig af.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.