VarkensNieuws

Herkemij: ik ben geen vleesman

Boxtel – Topman Michiel Herkemij van Vion Food Group vindt zichzelf “geen vleesman of agrariër”.

Herkemij moest slikken toen hij werd geconfronteerd met het slachtproces. Dat zegt de geboren Amsterdammer in een interview met dagblad NRC, waarin hij het vorige management van Vion verwijt dat kwaliteit “niet bovenaan de agenda” stond.

Herkemij mist ten opzichte van vorige functies bij Douwe Egberts (DE) en Heineken het internationaal werken en het werken met merken. Herkemij wilde na periodes in China, Nigeria en Mexico weer in Nederland werken en had daarom weinig keuze. “Soms moet je iets doen wat je niet zelf zou hebben uitgekozen. Nederland is een klein land. Op dit niveau zijn honderd banen te vergeven, zo simpel is het.” “Toen ik die karkassen zag hangen, dacht ik al: jongen toch.”

Het afbreukrisico van de functie als topman van Vion, dat de laatste jaren onder grote financiële problemen gebukt ging, is volgens Herkemij “gigantisch”. In het interview stelt Herkemij dat hij zich meer dan voorheen ondernemer voelt bij Vion. “Waar haal ik geld vandaan? Hoe kom ik de maand door? Dat is heel anders dan bij DE of Heineken.”

Herkemij zegt dat de kwaliteit bij Vion “over de hele linie omhoog (moet) worden getrokken” en zegt persoonlijk een slachterij in Duitsland te hebben gesloten omdat de prestaties op alle fronten ondermaats waren. Naast een betere kwaliteit moet Vion wat Herkemij meer inzetten op verwerkt vlees – een wens die de topman al eerder uitsprak.

In merkvlees gelooft Herkemij niet. “De consument zit niet te wachten op een Vion-worst of Vion-karbonaadje. Hij wil gewoon veilig en betrouwbaar vlees. Het liefst wil hij weten bij welke boer de koe stond en misschien ook nog wat het dier te eten kreeg.”

Beheer
WP Admin