Varkenshouderij

Nieuws 1110 x bekeken 1 reactie

Britse woede over invoer Amerikaanse beren

Edinburgh – Britse boerenorganisaties hebben woedend gereageerd nadat bekend werd dat JSR Genetics een aantal beren heeft ingevoerd vanuit de door porcine epidemic diarrhoea (PED)-virus geteisterde Verenigde Staten.

Dat gaat volstrekt in tegen de vrijwillige afspraak van alle geledingen binnen de Britse varkenswereld om alles wat uit Noord-Amerika komt koste wat het kost te mijden.

De woede richt zich op JSR Genetics in het Noord-Engelse Driffield, naar eigen zeggen één van de grootste boerenbedrijven van het land met een aparte divisie voor genetica. JSR is op dat gebied actief in vele landen, organiseert bijvoorbeeld binnenkort weer een conferentie in Beijing en heeft haar website ook in het Chinees, Russisch en Spaans beschikbaar. JSR Genetics heeft onlangs via de kleine luchthaven van Prestwick een flink aantal beren uit de VS laten aanvoeren, ondanks het feit dat de hele Britse varkenssector inclusief alle fokbedrijven hadden afgesproken niets uit de door PEDv besmette gebieden te halen.

''Wij zijn buitengewoon teleurgesteld dat de vrijwillige boycot op de invoer van varkens is ontdoken. Wij hebben de fokbedrijven nadrukkelijk gevraagd om de boycot te aanvaarden om Groot-Brittannië vrij te houden van het vernietigende PED dat voor zover wij hebben gehoord nu al driekwart van de Amerikaanse en Canadese varkensbedrijven heeft getroffen,'' aldus de National Farmers Union of Scotland.

Voorzitter Nigel Miller, zelf ook een volledig gekwalificeerde vee-arts: ''PED vormt een enorme bedreiging voor de varkenshouders in Schotland en de rest van Groot-Brittannië. Als er een infectie plaatsvindt, dan zou dat desastreus zijn voor de hele sector. Dat iemand nu de wensen van die hele sector zo maar opzij zet is zwaar teleurstellend. Wat er ook voor garanties zijn voor de gezondheid van deze dieren, dat neemt niet weg dat iemand maling heeft gehad aan alles en iedereen in onze varkenshouderij.''

Ook de National Pig Association (NPA) is des duivels. De NPA staat vooraan in de strijd om PED tegen te houden en lijkt daar ook fanatieker in dan college-bonden elders in Europa. De Britse bond heeft een schat van informatie op haar website gezet, niet alleen over de ziekte zelf en de ontwikkelingen in Noord-Amerika maar vooral ook over de maatregelen die varkenshouders zelf moeten nemen om besmetting tegen te gaan. Bovendien heeft de NPA al een actieplan klaar mocht de ziekte, die in Noord-Amerika al zo veel schade heeft aangericht, onverhoopt toch overslaan. Om al die informatie uit te dragen, organiseert de Britse bond regelmatig ledenbijeenkomsten door het hele land.

Om de lucht te klaren, heeft de NPA om de tafel gezeten met vertegenwoordigers van JSR zelf. De importeur heeft daarbij uitgelegd waarom toch dieren uit de VS zijn gehaald en welke voorzorgsmaatregeln zijn genomen om er voor te zorgen dat die niet met PEDbesmet waren. Zowel de NPA als JSR hebben de resultaten van die bijeenkomst in een verklaring vastgelegd. Die verklaringen zijn voor de leden van de Britse varkensbond beschikbaar maar worden desgevraagd niet aan de buitenwereld verstrekt. JSR Genetics wil verder geen enkele toelichting geven op de invoer zelf of op de afgelegde verklaring. Directiemedewerker James Christian:  ''Wat wij hebben te zeggen is meegedeeld aan de leden van de NPA maar wordt niet verder verspreid.''

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.