Varkenshouderij

Nieuws 1446 x bekeken 3 reacties

Nedersaksen regelt doden niet levensvatbare biggen

Hannover - Het landbouwministerie van Nedersaksen heeft regels uitgevaardigd hoe niet levensvatbare biggen met een gewicht van hooguit 5 kilo dienen te worden gedood. De regels gaan per direct in. Aanleiding voor het initiatief is de discussie die over het doden van dergelijke biggen de laatste tijd in Duitsland is gevoerd, nadat daarover in een televisiereportage bij het publiek als schokkend ervaren beelden waren vertoond.

De organisatie van de Duitse dierenartsen (TVT) nam vorige week stelling met uitspraken over een aanvaardbare aanpak. Deze aanbevelingen heeft het ministerie in Nedersaksen in zijn algemene maatregel van bestuur grotendeels gevolgd. Daarin is vastgelegd dat de te doden big ter verdoving eerst met een hard voorwerp op de kop moet worden geslagen en daarna leeg moet bloeden. Tegen bijvoorbeeld de grond slaan of de nek omdraaien, zoals in de tv-reportage te zien was, is nu uitdrukkelijk niet meer toegestaan. Varkenshoudersorganisatie ISN adviseert de leden deze regels zonder meer na te leven, ongeacht of ze in Nedersaksen gevestigd zijn of niet. Of de Nedersaksische regels een bevredigende oplossing bieden wordt door ISN niettemin sterk betwijfeld.

Laatste reacties

 • overheid

  Met een hard voorwerp tegen de kop aanslaan en dan leeg laten bloeden.

  Volgens mij wordt er nu een stap overgeslagen. Namelijk die van de hals doorsnijden?

 • franna

  Correct, in Sachsen Anhalt zijn nu ook nieuwe regels ter doding van dieren onder 10 kg. Eerstens met een hard voorwerp 'verdoven', vervolgens de hals doorsnijden van oor tot oor, vervolgens na 5 Minuten controleren of het big is overleden. Deze handeling mag alleen gedaan worden door HBO opgeleide mensen, of mensen die hiervoor extra opgeleid worden. Ten slotte moet ook in het Management programma vermeldt worden dat het dier geeuthanieseerd is.

 • w v gemert

  Wordt een leuke papieren tijger.

Of registreer je om te kunnen reageren.